Pofont kapott az euró a friss inflációs adatokra

A várt 0,2 helyett mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek az árak az eurózónában novemberben éves alapon, míg a maginfláció a várt 1,1 százalék helyett mindössze 0,9 százalékkal emelkedett - tette közzé az Eurostat. Az adatokra az euró azonnal eséssel reagált és újabb 8 havi mélypontot közelít a dollárral szemben.
portfolio.hu, 2015. december 2. szerda, 11:51
Fotó: Reuters

Októberben az éves alapú mutató 0,1, illetve 1,1 százalék volt, így tehát az euró negatív reakciója elsősorban a maginflációs mutató várttól elmaradó és az októberihez képest is alacsonyabb értékével függhet össze leginkább - írja a Portfolio.hu.

Ez pedig azzal függhet össze, hogy a volatilis élelmiszer- és energiaáraktól szűrt mutatóban is egyre inkább lassuló árnyomás jelei mutatkoznak, márpedig erre bizonyára további lazítással reagálhat az Európai Központi Bank. A frankfurti intézmény holnap tart kamatmeghatározó ülést, és a várakozások szerint a betéti rátát legalább 10 bázisponttal tovább csökkentheti (amely már most is -0,1 százalékon áll), illetve az eszközvásárlási programjának havi 60 milliárd eurós keretét is kibővítheti, illetve időben is megnyújthatja ahhoz képest, hogy elvileg idén szeptemberben lejárt volna.

A friss inflációs adatok hatására az euró a dollárral szemben 1,0620-ról 1,0580-ig esett, azaz újabb 8 hónapos mélypontot közelít a zöldhasúval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK