Az Európai Központi Bank (ECB) várhatóan hosszabb ideig a jelenlegi szinten tartja alapkamatát - mondta Mario Draghi, az ECB elnöke, miután a bank monetáris tanácsa változatlanul, 0,05 százalékon hagyta a hitelköltségeket és nem változtatott a -0,3 százalékon álló kereskedelmi banki betéti kamatán sem. Draghi szerint a bank monetáris enyhítési programja (qe) sínen van.

A kötvényvásárlások hozzájárultak ahhoz, hogy a reálgazdaság finanszírozási környezete javuljon és az eurózóna gazdasága elég jól dacol az év elején kialakult kedvezőtlen világgazdasági fejleményekkel. A qe meghosszabbítása 2017 márciusáig, amiről a múlt év végén döntöttek, helyes lépés volt - vélik az ECB döntéshozói.

Megnézik, mi van

Az új év első heteiben a feltörekvő piacokon jelentkező bizonytalanságok, az árupiaci termékek áresése és a geopolitikai kockázatok növekedése miatt romlottak a gazdasági növekedési kilátások. Az eurózóna inflációja elmaradhat a várttól, ezért az ECB március elején, amikor rendelkezésre állnak majd az új prognózisok, felülvizsgálja monetáris politikáját.

Az olajár esése segítheti a fogyasztást és a vállalatok tevékenységét is, ugyanakkor az eurózóna növekedése elmaradhat a remélttől. Az inflációs várakozások várhatóan nem növekednek a következő hónapokban, leghamarabb 2016 vége felé jöhet némi emelkedés.

Mindenre készek

A sajtótájékoztató bevezető részét követően a közös európai valuta az 1,08 dollár/eurós szint alá gyengült a dollárral szemben. A befektetőknek tetszett Dragi mondandója, legalábbis erre utal, hogy a német Dax tőzsdeindex 1,2, francia párja, a Cac 1,3 százalékkal emelkedett.

Az újságírók szembesítették a bankelnököt azzal, hogy a múlt hónapban megfelelőnek minősítette az ECB monetáris politikáját. Így furcsa, hogy most a felülvizsgálatról beszél. A válasz szerint egy hónap alatt nagyot változtak a gazdasági körülmények. Az olaj ára például 40 százalékkal zuhant e rövid idő alatt. Az ECB hitele akkor romlana, ha döntéshozói nem reagálnának a változásokra.

Az Európai Központi Bank vezetői készek mindent megtenni, ami az európai jegybank hatáskörébe belefér annak érdekében, hogy elérje kissé két százalék alatti inflációs célját.

Bevándorlás, Kína

Draghi rendkívüli jelenségnek tartja az európai bevándorlási hullámot, amely át fogja alakítani az európai társadalmat. Az itt élők kezében van az esély, hogy lehetőségként tekintsenek a migrációra, amelyet kihasználhatnak a jövőbeni európai gazdasági növekedés felpörgetésére.

Az ECB figyelemmel kíséri a kínai fejleményeket: a gyengülő gazdasági aktivitást, a jüan értékvesztését és a tőzsde hullámzását. Közös hatásuk, hogy jelentős tőkekiáramlást okoztak, ám az eurózóna kilátásai ennek ellenére romlottak a távolban zajló események nyomán. A bank vezetői arra számítanak, hogy a pekingi hatóságok határozott lépéseket tesznek a stabilitás megteremtése érdekében.