Pofont kapott Olaszország

Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a hét végén a leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta stabilról Olaszország szuverén adósosztályzatának kilátását.
MTI-Eco, 2011. május 22. vasárnap, 17:20
Fotó: Napi.hu

A negatív kilátás azt jelenti a hitelminősítő módszertanában, hogy Olaszországnak két éven belül egyharmados esélye van a mostani - és ezúttal is megerősített - gyenge elsőrendű "A plusz" adósbesorolásának elvesztésére.

A Standard & Poor's szerint Olaszország gazdasági növekedési lehetőségei gyengék, és olvadozik a politikai elkötelezettség a termelékenységet javító reformok iránt. A közleményben azt írták, hogy a lehetséges politikai bénultság hozzájárulhat a költségvetés elcsúszásához, következésképp csökkent Olaszország esélye a kormányzati adósság csökkentésére.

Az EU statisztikai hivatalának első becslése szerint Olaszország kormányzati adóssága tavaly a hazai össztermék 119 százalékára nőtt a 2009-es 116,1 százalékról. A nemzetközi gazdasági válság előtti utolsó "békeévben", 2007-ben 103,6 százalékos volt az olasz kormányzati adósság. Az EU-beli előírás legföljebb 60 százalék, de Olaszország és az euróövezet néhány más alapító tagja ezt sohasem teljesítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK