A vártnál többen vettek részt az Alternatíva Németországért névre keresztelt új párt megalakításán, amely az eurózóna felszámolását tűzte ki célul maga elé. A korábbi Nyugat-Berlinben lévő Hotel Intercontinentálban tartott ülésen össze kellett nyitni több konferenciatermet, hogy az 1500 küldött elférjen. A résztvevők egyetértenek abban, hogy az euró egy balul sikerült projekt, amit be kell fejezni az eurózóna mind a 17 országának érdekében. Ebből is kiderül, hogy a párt alapítói nem tartják magukat Európa-ellenesnek, pusztán a túlzott centralizációt ellenzik, ami megmutatkozott abban is, hogy az Európai Bizottság képviseletében érkezett megfigyelőket hűvös fogadtatásban részesítették.

Büszkén vállaljuk, hogy populistának tartanak bennünket. Valamiféle gondolatrendőrség működik Németországban, amely azt sugallja az embereknek, hogy az eurónak nincs alternatívája. Most már mi vagyunk az alternatíva, amelyet Németország választhat - foglalta össze hitvallásukat Konrad Adam, korábbi újságíró megnyitóbeszédében, amit hangos ováció és taps fogadott. Szemben más uniós tagországokkal, Németországban eddig nem volt eurszkeptikus politikai erő, kivéve a náci pártot, az NPD-t, amelynek aktivistái a tanácskozás idején a helyszínen tüntettek, azt állítva, hogy övék az igazi antieuró-párt.

Lenne szavazóbázis

A német választási szabályok ötszázalékos parlamenti bejutási küszöböt írnak elő, így az új jövevények helyzete nagyon nehéz, különösen akkor, ha egy kérdésre koncentrálnak. Az internet szabadságáért síkra szálló Kalóz Párt például ért el némi sikert a regionális szavazásokon, ám belső vitái és hiányzó egyéb politikai kínálata miatt eltűnt támogatói bázisa. A közvélemény-kutatások szerint a németek 66 százaléka inkább rossznak tartaná az euró feladását, míg 26 százalékuk szerint ez pozitív lépés lenne. A szavazók 17 százaléka kész egy olyan párt neve mellé tenni az ikszet, amely az eurózóna felszámolását ajánlja.

A ZDF legfrissebb politikai barométere szerint a szeptember 22-ei választások előtt bő öt hónappal Angela Merkel pártja, a CDU két százalékponttal 42 százalékra növelte támogatottságát, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták ugyanennyivel csökkenve, 27 százalékra estek vissza. A zöldek stabilan 14 százalékon állnak, míg a szocdemektől balra álló Baloldal Pártja hat százalékos támogatottságot élvez.