Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hetek óta tartanak a megmozdulások a Nők sztrájkja mozgalom szervezésében Lengyelországban az abortusztörvény további (alkotmánybírósági) szigorítása miatt, nemcsak a nagyobb városokban, de a kisebb helyeken is, még a templomok sem maradnak tiltakozás nélkül. Az utóbbi időben a rendőrség gumibottal, gázsprayvel támadt a nőkre.

Viszonzásul valaki, nem tudni, kicsoda, nyilvánosságra hozta a rendőrök összes adatát, nevét, címét, családi állapotát. Ez ügyben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész vizsgálatot indított, mert úgy gondolja, hogy veszélybe került a hatósági közegek biztonsága.

Lech Walesa, Nobel-békedíjas volt államfő interjút adott a helyzetről a Newsweek lengyel kiadásában. Walesát abortusz ügyben nem lehet a tüntetők melletti elfogultsággal vádolni, részben mélységes vallásossága miatt (mindig viseli zakója hajtókáján a Szűz Mária képét), részben azért, mert nyolc gyermeke van. Szerinte az embereket arcon verni sokáig nem lehet, ez már az utolsó lépcsőfok a zuhanásig. A következő alkalommal valaki már nem bírja ki, késsel esik a rendőröknek, és elkezdődik a polgárháború.

November utolsó hetében a Nemzetvédelmi Minisztérium előtt volt tüntetés "szabad abortuszt és szabad oktatást" címen. A résztvevők közül több demonstrálót le is tartóztattak, a rendőrség szerint azokat, akik az igazolásnál megtagadták személyazonosságuk bizonyítását. A Nők sztrájkja mozgalom utcai blokádokat is szervez Varsóban.