Az új év első napján 15 ezer ukrán masírozott át Kijeven fáklyás felvonuláson, hogy éltesse a 105 éve született Sztyepan Bandera nacionalista politikust. A résztvevők egy része a második világháborús náci hadsereg ukrán egységének egyenruhájában jelent meg. A tüntetők Ukrajna mindenek felett, Bandera, gyere és csinálj rendet!, Halál az ellenségeinkre - jelszavakat skandálva vonultak az utcákon - derül ki az AP és a BBC tudósításaiból.

Bandera élesen megosztja az ukránokat. Az ország nyugati részén sokan az ukrán függetlenség élharcosát látják benne, míg a keleti és délkeleti országrészen náci kollaboránsnak, a német megszállás ellen harcoló Szovjetunió árulójának tartják. A politikus vezette az ukrán függetlenségi mozgalmat az 1930-as és 40-es években. Ebben a szervezetben működött egy lázadó katonai egység, amely a nácik oldalán harcolt a második világháború egy részében. A katonák azt állítják, hogy azért álltak a németek mellé, mert azt hitték, hogy Berlin függetlenséget ad Ukrajnának.

A magyarok sem kellenek

Miután Bandera mozgalma 1941-ben kikiáltotta az ország függetlenségét, a politikust letartóztatták és koncentrációs táborba deportálták. A vesztésre álló németek 1944-ben kiengedték, abban a reményben, hogy követőivel segít feltartóztatni a támadásba lendült szovjet hadsereget. Bandera Berlinből irányította az akciókat, mozgalma részt vett több ezer lengyel megölésében 1942-44-ben. Tagjai szemében az oroszok, a lengyelek, a magyarok és a zsidók - az ukrán kisebbség tagjai - idegenek voltak. A lengyelek és a zsidók elpusztítását kifejezetten bátorították.

A szovjet titkosszolgálat 1959-en Nyugat-Németországban megölette Banderát. Viktor Janukovics ukrán államfő 2010-ben posztumusz kitüntette az Ukrajna Hőse érdemrenddel, amivel kivívta az ország orosz és zsidó közösségének éles bírálatát. Az elismerést egy bírósági döntés nyomán 2011-ben visszavonták. A tegnapi tüntetést szervező nacionalista Szabadság párt a november óta tartó kormányellenes tüntetések egyik fő támogatója. A demokratikus EU-párti ellenzéki erők azonban elhatárolódtak a fáklyás felvonulástól.