Polgárháborús indulatok izzanak a lengyel abortuszcsatában

A lengyel hatóságok kíméletlen brutalitással lépnek fel az abortusztörvény szigorítása miatt tiltakozó, főként nőkből álló tüntetők ellen, miközben az ország tényleges vezetője súlyos kijelentéseket tett az ügyben.
Barabás Júlia, 2020. november 21. szombat, 17:03
Fotó: Getty Images

A Nők Sztrájkja szervezet tagjai, azok a lányok-asszonyok, akik az egyébként is szigorú abortusztörvény további szigorítása ellen tiltakoznak Lengyelországban, legutóbbi varsói tüntetésük alatt durván összecsaptak a rendőrökkel. Az egyik résztvevő nő elmondta a gazeta.pl portálnak, hogy az arcába fújták a gáz sprayt a maszkot viselő rendőrök.

Beszámolója szerint megpróbáltak a Szejm épülete előtt kapcsolatba lépni parlamenti képviselőkkel, hogy közvetítsenek a rendőrök és a tüntetők között, amivel meg akarták akadályozni a konfliktus elfajulását, ám a rendőrség lezárt minden utat. Ezzel lehetetlenné tette a demonstrálóknak, hogy elmeneküljenek, majd paprika sprayt használtak.

A rendőrök egy része civilben volt, nem volt jelvényük, vagy számuk sem, de botjaik és gázuk igen. Úgy kezdték akciójukat, hogy nem igazolták magukat, így a demonstrálók huligánoknak vélték őket. A protestálók mindaddig nyugodtan léptek fel, amíg erre nem került sor.

Elemzők szerint a kormány ezzel a viselkedéssel meg akarja félemlíteni az embereket, amiért a legfőbb felelősség Jaroslaw Kaczynskit, a vezető kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnökét, az ország tényleges vezetőjét terheli - írta az onet.pl. Ő rendőrségért felelős miniszterelnök helyettes is. Valamilyen oknál fogva annak a véleményének adott hangot, hogy vér tapad az ellenzék politikusainak kezéhez. Szymon Holownia ellenzéki képviselő szerint viszont ezek egy hisztérikus diktátor szavai.

HOZZÁSZÓLÁSOK