Ha Kijev katonai erővel próbálja meg visszaszerezni a dél-ukrajnai nagyvárosokban megszállt kormányzati épületeket, akkor polgárháború robbanhat ki a térségben - szögezte le az orosz külügyminisztérium. Moszkva ezért követeli a fegyveres beavatkozás előkészületeinek azonnal beszüntetését. Harkovban, Donyeckben és Luhanszkban oroszbarát csoportok szálltak meg közintézményeket, egyes helyeken - rendőr-kapitányságokon - fegyvereket is szereztek.

Harkovban a kormányerők visszafoglalták a megszállt épületet és 70 személyt elkülönítő táborba szállítottak. A donyecki szeparatisták független köztársasággá nyilvánították régiójukat, amely kéri csatlakozását Oroszországhoz. A város egyik megszállt épületéből, a biztonsági erők központjából, kiszorították az oroszbarát csoportot, ám a regionális adminisztráció központját nem tudták visszafoglalni. Az ukrán fél tagadja, hogy ostromra készülnének.

Edzett üzletember

Az orosz külügyminisztérium szerint a kijevi biztonsági erőket az amerikai Greystone biztonsági szolgálat 150 tanácsadója segíti és a kiképzésben rész vesznek a szélsőséges jobboldali Jobb Szektor tagjai is, akik csatlakoztak a hadsereghez. A Financial Times azonban emlékeztet arra, hogy Moszkva az ukrán válság egész ideje alatt dezinformációs kampányt folytatott.

Rinat Akhmetov, a leggazdagabb ukrán, aki részt vett a donyecki régióban 1991-ben, a Szovjetunió széthullását követően kirobbant véres bandaháborúkban, majd befolyása alá vonta az ukrán acélipar, bányászat és hőerőművi áramtermelés majdnem felét, közvetítőként bekapcsolódott a konfliktus kezelésébe. Az ország első számú oligarchájaként az elűzött Viktor Janukovics szövetségese volt, így hiteles személy az Ukrajnában élő oroszok szemében.

Akhemtov világossá tette, hogy nem lehet szó Ukrajna további szeleteléséről, de támogatja az orosz ajkú lakosság követelését, amely szerint nagy önállósággal rendelkező régiók szövetségévé kellene átalakítani az országot. Talán ennek is lehet szerepe abban, hogy sajtóhírek szerint a szeparatisták visszaléptek az önálló államalakulat kialakításának tervétől.

Beszélgessünk!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetésén a hét elején tárgyalásokat kezdeményezett a helyzet rendezésére. Lavrov kedden arról beszélt, hogy négyoldalú egyeztetést tarthatnának, amelyen az EU, az USA, Oroszország és Ukrajna képviselője venne részt. Jelezte, hogy az USA késznek mutatkozik tíz napon belül asztalhoz ülni.

Moszkva akkor látja értelmét a kerekasztal-tárgyalásnak, ha ennek kezdetére elkészül az új ukrán alkotmány tervezete és az egyeztetésen részt vesznek az ukrán régiók képviselői is. Nem hiszik, hogy azok az oligarchák, akiket az új kijevi vezetés nevezett ki regionális kormányzóknak, megfelelően képviselnék Dél- és Kelet-Ukrajna lakosságát.