Harminc évig tarthat az Orbán-Trump éra

A populizmus korszaka, amely a nyugati világban a brexitről döntő brit népszavazással és Donald Trump amerikai elnökké választásával kezdődött 30 éven át tarthat, ha a populista politikusok képesek lesznek többet is felmutatni szavazások és választások megnyerésénél.
Komócsin Sándor, 2019. február 10. vasárnap, 09:04
Fotó: AFP

Meddig fog tartani az a politikai trendforduló, amely 2016-ban indult két kiemelkedően jelentős eseménnyel: brit függetlenségi népszavazással, amelyen váratlanul a brexit kapott többséget, illetve az USA elnökválasztásával, amelyet váratlanul megnyert Donald Trump ingatlanmágnás. Az elmúlt két és fél évben rendületlen lelkesedéssel találgatták a szakértők, hogy csak egy átmeneti jelenséggel vagy egy új korszak kezdetével van-e dolgunk - fekteti le elemzése kiindulópontját Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája.

Még csak az elején járunk a populista időszaknak, de könnyen lehet, hogy a politikatörténészek egy új korszak kezdő időpontjának fogják tartani 2016-ot. És rossz hír az elkötelezett liberálisoknak, hogy úgy tűnik, a hosszú politikai ciklusok átlagosan nagyjából 30 évig tartanak. A brexitdöntés és Trump hatalomra kerülése óta a populista mozgalom egyre nagyobb lendületbe jön. A nyugati establishment és média sokat bírálja Trumpot, ami elhomályosíthatja a látásukat. Tévednek, ha azt hiszik, hogy nincsenek hozzá hasonló, részben őt követő politikusok és kormányok a világon.

Népes tábor

Jair Bolsonaro, Brazília, Latin-Amerikai legnagyobb országának elnöke elkötelezett Trump-rajongó, a szaúd-arábiai és az izraeli kormány sokkal jobban kijön vele, mint elődjével, Barack Obamával, a lengyel és a magyar kormány, vagy Matteo Salvini olasz belügyminiszter ideológiailag sokkal közelebb áll a mai Fehér Házhoz, mint az Európai Bizottsághoz. A brexit vergődése miatt a populista pártok nem kezdeményezik országuk kilépését az EU-ból, de az elitellenes mozgalmak ettől még erősödnek.

Elég a franciaországi sárga mellényeseket említeni, vagy a görög segélycsomagokra válaszul létrejött euroszkeptikus Alternatíva Németországnak pártot, amely a bevándorlási válság szülte elégedetlenség hullámára is felülve ma már a német parlament hivatalos ellenzékének szerepét játssza.

Korszakok

Ami most elindult, azt az FT publicistája az elmúlt 70 év jól körülírható két korszakához hasonlítja. A második világháborút követően, nagyjából 1948 és 1978 között a nyugat-európai gazdaság erőteljes növekedését láthattuk, amire alapozva létrejöttek a piaci folyamatokat az állami újraelosztással korrigáló jóléti államok. A hetvenes évek második felére az angolszász világban kimerült ez a lendület: 1979-ben választották meg a britek Margaret Thatchert miniszterelnöküknek, az amerikaiak 1980-ban Ronald Reagant elnöküknek.

Utólag látszik, hogy az egész világon egyfajta piaci fordulat kezdődött: Kelet-Európában létrejött a szocialista rendszer ellen lázadó Szolidaritás szakszervezett, Kínában Theng Hsziao-ping vezetésével elindult az áttérés a tervgazdaságról az államkapitalizmusra. Ezzel vette kezdetét a neoliberális korszak, amely nagyjából 2008-2009-ig tartott, amikor pénzügyi összeomlás tönkretette az adócsökkentések és a pénzügyi dereguláció a hitelességét.

Harminc év

Ezután kellett néhány év, amíg a populizmus lábra kapott. Az, hogy Trumpnak követői akadtak a világon, arra utal, hogy az új korszak ideológiája terjed a világon. Ugyanazt halljuk Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, mint Salvinitól vagy Bolsonarótól, és mint az USA elnökétől. Elítélik a globalizációt, a médiát a "hamis hírek" terjesztéséért, gúnyolódnak a "politikailag korrekt", mérsékelt stíluson és ütik a nemzetközi szervezeteket, amelyek igyekeznek megoldani olyan kérdéseket, mint a klímaváltozás vagy a menekültprobléma kezelése.

Egy valami lehet, ami megkérdőjelezi, hogy az új, populista éra 30 éven át tartson. Az, hogy képviselőinek a gyors politikai sikereken túl hosszabb távú eredményeket is fel kell tudni mutatniuk. A háború utáni fellendülés alatt látványosan javult a nyugati társadalmak tagjainak életszínvonala, a Thatcher-Reagan éra alatt visszatért a gazdasági növekedés és a Nyugat megnyerte a hidegháborút a szovjetekkel szemben. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy a brexit már most gazdasági gondokat okoz, a Trump-adminisztráció pedig egyik gondjától a másikig botladozik. Ha ez így folytatódik, akkor az új korszak nem éli meg a tinédzserkort.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.02.11 08:57

@zappara: "trump majdnem hadat üzen észak-koreának"
A neked oly kedves elődei (akik nem "populisták". Röhögnöm kell amúgy ezen a megbélyegzésen is) meg nem csak "majdnem hadat üzentek", hanem sz@rrá is bombáztak jó pár országot. Gondolom afganisztán, irak, líbia, szíria téged nem zavart (nem mellesleg irán is csak az oroszok miatt úszta meg a demokratikus bombáitokat), észak-korea felé MAJDNEM hadüzenet meg felháborít.
Remélem érzed milyen gáz vagy..
A szánalmas hitlerezésed meg inkább zana kölök szintje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.10 20:57

@zappara:
"azon túl, hogy ez az út, amin menegetünk, nem vezet sehova...a károk olyan súlyosak, hogy több emberöltő kell a kiheveréséhez"

nehogy véletlenül kihúzd a fejedet a se... homokból, végül még megvakulnál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.02.10 20:25

egy ilyen dicstelen társaság, mint a populisták, nem tudnak 30 évig maradni, mert annál előbb robbantanak ki háborút (lásd: hitlert, aki szintén populista volt)..ha tehetnék, már tegnap megtették volna (lásd: nálunk is ezt az állandó és visszítaszító háborús retorikát, vagy trump majdnem hadat üzen észak-koreának, aztán pacsizott egyet..ha ezt nem tudod követni, lehet, hogy nem a te hibád :D))..és egy háború manapság már bizonytalan kimenetelű...elég rosszak a kiklátások ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.02.10 20:19

@terabit: az lehet, hjogy dilettánsok, sőt, károkat is okoztak, de azért ezzel a rezsimmel nem tudják felvenni a versenyt...azon túl, hogy ez az út, amin menegetünk, nem vezet sehova...a károk olyan súlyosak, hogy több emberöltő kell a kiheveréséhez
az, hogy egy általános fellendülés, és emellett soha nem látott pénzbőség korszakában élünk, nem jelenti azt, hogy holnap is így lesz...és hát pl. a foci és szurkolótábor nélküli stdaionokból, de még a több, mint 1000 milliárdot meghaladó vár-kormányzati negyed építéséből sem..ellenben az állam nem működik...az alrendszerek (oktatás, EÜ, stb). szétrohadtak..ezekben semmi előremutató sem termett..iszonyatosan sok pénzünk volt, aztán semmink sincs, minden aprót szétszórnak, az alapkamat alacsony, ha kisebb válság is lenne, nincs miből pl. kamatot csökkenteni..
most arról ne is beszéljünk, hogy a jövő a tudás alapú társadalmaké..ez a munka alapú feudális viszonyokat feltételez (ráadásul ezzel még az amúgy is gyenge termelékenységünk is csökkent)..és egy tény...8 éve nem gazdagodtunk, szegény maradt az ország..állunk egyhelyben (pontosabban kicsit szegényebb lett, mivel a többiek fejlődnek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.02.10 15:23

A csuti megerdemelten elnyerte a Karpatok Geniusza Reboot cimet :)
Ismerjuk az elejet es a veget is a tortenetnek.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html