Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió legnagyobb keleti gazdaságaiban tovább gyorsult a tavalyi negyedik negyedévben a gazdasági növekedés üteme, azonban a kelet európai régió bővülése már elérhette a mostani gazdasági ciklusban csúcsát - vélik a Bloomberg által a negyedéves GDP adatok kapcsán megkérdezett elemzők.

A régió egészében tapasztalható volt, hogy az utolsó negyedévben a béremelkedések miatt erős volt a belső kereslet és az eurózóna gazdaságának erős teljesítménye pedig jót tett ezen országok exportjának. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország ma közzétett utolsó negyedéves GDP adatai is arról tanúskodtak, hogy a növekedés gyorsult az év végén ezen országokban - írja a pénzügyi hírügynökség összefoglalója. Persze volt, ahol már lassulást lehet érzékelni például Romániában és Bulgáriában, Csehországban viszont szintén több, mint két éve nem látott növekedést lehetett tapasztalni.

A régió lendülete nagyon pozitív, s ezt támogatja az eurózónában tapasztalható boom is. Minden hangulati indikátor az EU-ban azt jelzi, hogy indokoltak az év hátralévő részére vonatkozó magas elvárások. A (növekedés) erős üteme különösen az első félévben lehet látható - mondta Jakub Rymacky, az ING Bank lengyel szakértője.

Az összefoglaló emlékeztet, a volt kommunista országokban a kedvező gazdasági helyzet annak köszönhető, hogy a kedvező külső és belső kereslet találkozott az alacsony kamatkörnyezettel, s ez komoly fellendülést eredményezett Prágától Bukarestig (az anyag nem említi a befolyó uniós támogatásokat). Azonban ezek a gazdaságok már elérték potenciáljuk felső határát, sőt van amelyik már a felett pörög, s eközben egyes jegybankok  már elkezdtek kamatot emelni. A cseh és a román jegybank már meg is kezdte a kamatemeléseket. Ez azt eredményezi, hogy idén a növekedés üteme várhatóan visszaesik. Ráadásul a munkanélküliségi ráta olyan alacsony szintre esett, hogy számos régióbeli cégnek már nehezére esik munkavállalókat találnia, s ez azt eredményezi, hogy sokszor már nem képesek teljesíteni megrendeléseiket.

A Bloomberg emlékeztet, az eurózóna gazdasága a negyedik negyedévben 2,7 százalékkal bővült, eközben a lengyel gazdaság 5,1, a magyar 4,4, a szlovák 3,5, a román 6,9 százalékkal bővült. A román egyébként a harmadik negyedévben még 8,8 százalékkal növekedett.

Nagyon közel lehetünk a ciklus tetejéhez - mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Bank bécsi elemzője. A magas fordulatszámokon pörgő gazdaságok, különösen Románia, de részben Csehország és Lengyelország is az éves növekedési adatokban idén már lassulást mutathatnak - tette hozzá.