Pont most lépünk a fékre - friss vélemények Magyarországról

A régió legnagyobb gazdaságaiban az év végén gyorsult a gazdasági növekedés, az elemzők szerint azonban a növekedési ütem jó eséllyel már elérte a csúcsát, s idén inkább lassulás várható. Az okok nem újak, kevés munkaerő, kapacitáskorlátok és emelkedő kamatok.
Lovas-Romváry András, 2018. február 14. szerda, 15:12
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió legnagyobb keleti gazdaságaiban tovább gyorsult a tavalyi negyedik negyedévben a gazdasági növekedés üteme, azonban a kelet európai régió bővülése már elérhette a mostani gazdasági ciklusban csúcsát - vélik a Bloomberg által a negyedéves GDP adatok kapcsán megkérdezett elemzők.

A régió egészében tapasztalható volt, hogy az utolsó negyedévben a béremelkedések miatt erős volt a belső kereslet és az eurózóna gazdaságának erős teljesítménye pedig jót tett ezen országok exportjának. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország ma közzétett utolsó negyedéves GDP adatai is arról tanúskodtak, hogy a növekedés gyorsult az év végén ezen országokban - írja a pénzügyi hírügynökség összefoglalója. Persze volt, ahol már lassulást lehet érzékelni például Romániában és Bulgáriában, Csehországban viszont szintén több, mint két éve nem látott növekedést lehetett tapasztalni.

A régió lendülete nagyon pozitív, s ezt támogatja az eurózónában tapasztalható boom is. Minden hangulati indikátor az EU-ban azt jelzi, hogy indokoltak az év hátralévő részére vonatkozó magas elvárások. A (növekedés) erős üteme különösen az első félévben lehet látható - mondta Jakub Rymacky, az ING Bank lengyel szakértője.

Az összefoglaló emlékeztet, a volt kommunista országokban a kedvező gazdasági helyzet annak köszönhető, hogy a kedvező külső és belső kereslet találkozott az alacsony kamatkörnyezettel, s ez komoly fellendülést eredményezett Prágától Bukarestig (az anyag nem említi a befolyó uniós támogatásokat). Azonban ezek a gazdaságok már elérték potenciáljuk felső határát, sőt van amelyik már a felett pörög, s eközben egyes jegybankok  már elkezdtek kamatot emelni. A cseh és a román jegybank már meg is kezdte a kamatemeléseket. Ez azt eredményezi, hogy idén a növekedés üteme várhatóan visszaesik. Ráadásul a munkanélküliségi ráta olyan alacsony szintre esett, hogy számos régióbeli cégnek már nehezére esik munkavállalókat találnia, s ez azt eredményezi, hogy sokszor már nem képesek teljesíteni megrendeléseiket.

A Bloomberg emlékeztet, az eurózóna gazdasága a negyedik negyedévben 2,7 százalékkal bővült, eközben a lengyel gazdaság 5,1, a magyar 4,4, a szlovák 3,5, a román 6,9 százalékkal bővült. A román egyébként a harmadik negyedévben még 8,8 százalékkal növekedett.

Nagyon közel lehetünk a ciklus tetejéhez - mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Bank bécsi elemzője. A magas fordulatszámokon pörgő gazdaságok, különösen Románia, de részben Csehország és Lengyelország is az éves növekedési adatokban idén már lassulást mutathatnak - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2018.02.14 16:41

a 2008 as válság után fogyasztás visszaesés, így kapacitásfelesleg alakult ki a gazdaságokban, amit csak jegybanki eszközökkel , mennyiségi lazítással lehetett orvosolni.
sajnos európában ez a helyzet túl sokáig fenn is maradt, mert az ekb német nyomásra nem volt hajlandó pénzt nyomtatni , csupán a kamatpolitka eszközétől remélte a megoldást, emiatt nem csak a válság húzódott el a kontinensen, de több perifériás ország is a csőd szélére került .

aztán végül az ekb mégis beadta a derekát, pár év késéssel beizott a bankóprés , így európa gazdasága felvirágzott.

a visegrádi országok gazdaságai teljes mértékben az ipari multicégek nyugatra irányuló exportjától függnek, így a nyugati fellendülés automatikusan húzta magával a keleti tagállamokat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.14 16:11

Affenét! Hazug politikusok és azokat kiszolgáló idióta újságírók.
Nem lépünk a fékre, mert eddig se a mi teljesítményünk miatt haladtunk.
Ami a teljesítményt /pénzt adta, az a külföldi cégek és az unió pénze volt.
A magyar gazdaság mint önállő gazdaság, egy nagy büdös semmi.
Munkaerőhiány pedig nincs, csak túlválogatás életkor és pofa szerint, amit a sajtó lusta és ostoba nyaligépei elhisznek a hirdetési bevételt adó cégek vezetőinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html