Új fordulat ütheti ki a populistákat

A közeljövő ugyan a radikális jobboldali, populista politikai erőké, ám ha egy kicsit távolabbra nézünk ennél, akkor a radikális baloldal reneszánszát láthatjuk - véli a Financial Times egyik publicistája. A fordulat nem is olyan sokára várható.
Komócsin Sándor, 2019. március 3. vasárnap, 18:08
Fotó: Shutterstock

A baloldali Matteo Renzi volt olasz kormányfő arra készül, hogy megalapítsa saját centrista politikai mozgalmát, amely a szintén baloldalról érkező Emmanuel Macron francia államfő La République en Marche mozgalmának sikerét lenne hivatott másolni. Az Egyesült Királyságban is új centrista csoport alakul, bár más okok miatt - a brexittel járó káosz elkerülése érdekében. A mérsékelt liberális, Európa-barát politikai erők nem fogják megadni magukat a közeljövő politikai küzdelmeiben - írja a radikális politikai irányzatokról szóló cikkét Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) publicistája.

A politikai széljárás ugyanis nem a mérsékelt irányzatoknak kedvez. A liberális demokrácia lényegében egyetlen alapvető probléma miatt hanyatlik: az ezt elvet követő országok nem tudják kezelni azokat a mellékhatásokat, amelyek a szabadpiac bővítésével, az adócsökkentésekkel és költségvetési szigorúsággal operáló liberális gazdaságpolitikából következnek. A költségvetésből az adócsökkentések miatt kieső bevételek állandó pénzügyi instabilitást okoznak, amit megszorításokkal, az állami gazdaságélénkítés és a szociális kiadások csökkentésével ellensúlyoznak. Az eredmény az alacsony jövedelmű emberek helyzetének bizonytalanná válása.

Rátesz négy lapáttal

Erre rátesz egy lapáttal a munkahelyeket fenyegető globalizáció, amely előtt utat nyitnak a szabadpiaci megállapodások. Tovább súlyosbítják a problémát a technológiai változások, amelyek szintén ezt a társadalmi réteget fenyegetik, a harmadik tényező a migráció nyitott elvek alapján való kezelése a liberálisok részéről, végül a negyedik, hogy a demokráciák nem igazán tudták visszaszorítani a szabadpiac olyan velejáróit, mint az adóelkerülés.

Amikor tíz éve dühöngött a pénzügyi válság, a mérsékelt liberális európai kormányok nem vették teljes állami ellenőrzés alá a bankrendszert, beérték a bankárok botrányosan magas bónuszainak korlátozásával és pénzügyi tranzakciós adók bevezetésével. Nem növelték a vállalati és a jövedelemadókat, hogy ellensúlyozzák a közszféra növekvő kiadásait. A bevándorlási válságot látva nem szigorították meg kellően migrációs politikájukat.

Nem látható romlás

A hagyományos statisztikából nem derül ki, mennyire romlott az alacsony jövedelműek helyzete az elmúlt két évtizedben. A szabadon elkölthető jövedelem stagnáló reálértéke kiderül, de a számok nem mutatják annak hatását, hogy bizonytalanná váltak a munkahelyek és a kisebb jövedelműek nem jutnak jelzáloghitelhez. Az FT publicistája mindezek alapján arra számít, hogy a liberalizmus visszaszorulása több lépcsőben történik majd.

Jelenleg az elsőben vagyunk: a Trump-féle migrációellenes szakaszban. A bevándorlás hosszabb távon gazdasági hasznot hoz, ám vannak vesztesei is: valóságosak és képzeltek is. Angela Merkel német kancellár döntése, hogy 2015-ben megnyitotta országa határait a milliós menekültáradat előtt erkölcsileg igazolható és hosszabb távon hasznos lesz. Ennek ellenére válsággá vált, mert a kancellár nem készítette fel Németországot a migrációra.

A liberális demokrácia sikeres volt a határok ledöntésében, az emberi jogok védelmében és a nyílt társadalmak támogatásában. Ugyanakkor azzal, hogy képtelennek bizonyult arra, hogy kezelje mindezek szociális és gazdasági következményeit, megágyazott saját megingásának - véli az FT cikkírója.

Populisták korlátai

Az első körben a migrációellenes politika kaszál, ám Münchau szerint ennek sikerét két dolog korlátozza. Az egyik, hogy a populista jobboldali politika még a saját mércéje szerint is sikertelen. A mexikói határfal vagy a bevándorlás ügyének nemzeti hatáskörbe rendelése az EU-ban nem ígéri a migráció problémájának megoldását.

A másik ok, hogy a bevándorlás ügyét hamarosan felülírhatják fontosabb gondok: a mesterséges intelligencia terjedésének hatása a középosztály életszínvonalára, a szegénység növekedése, a klímaváltozás érezhetővé váló gazdasági hatása. Ez a radikális baloldalnak kedvez a radikális jobbal szemben. A jobboldalt nem érdekli a szegénység és pártjai tele vannak olyanokkal, akik tagadják a klímaváltozást. Egyes populista politikusok értenek a munkásosztály nyelvén, ám ez inkább a baloldal terepe.

Az FT szakírója szerint az áttörést az olyan javaslatok hozhatják meg, mint az ifjú amerikai demokrata képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez 70 százalékos jövedelemadó-javaslata. Nem a százalékon van a hangsúly, hanem a 30 éves adócsökkentési trend megfordításán. Az ilyen politika persze visszaüthet, de a radikális bal szereti az adok-kapok politikai csatározásokat. Összességében olyan korban élünk, amely a radikális politikai erőknek kedvez a mérsékeltekkel szemben, és a baloldalnak a jobboldallal szemben. Nem Donald Trump korszakát éljük - véli az FT publicistája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.03.04 23:11

Többet jelent egy szegény embernek egyszer 500 forintot adni, mint egész életben a templomba járni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2019.03.04 22:23

@zappara: Miért is ? Holocaust: 6 millió. Mao elvtárs 30-60 millió (nagy menetelés + kulturális forradalom). Lenin elvtárs + Sztálin elvtárs 3-30 millió. Attól függ melyik történészt kérdezed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2019.03.04 22:20

@matura: A háború áldozatait én nem sorolnám ide, ha nincs Hitler akkor ugyanezt elindítja Sztálin. Az, hogy nem lett III. világháború csak az atombombának köszönhető, az pedig nem jöhetett volna létre ha nincs második, illetve kellett hozzá Hiroshima és Nagasaki is, hogy meglegyen az elrettentő ereje. Ha ez nincs, akkor a szovjetek egész biztosan megpróbálják exportálni a forradalmat a világba. A mai kínaiaknak pedig kevesebb közük van Mao-hoz mint a magyar baloldalnak Sztálinhoz. Mao centire úgy főbe lövette volna a mai kínai vezetést, mint ahogy Sztálin is a rendszerváltó reformkommunistákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.03.04 15:12

@MLB2018: bizony úgy van! ptiszaii, a sorosmórickák leghülyébbje, megint idejött égetni magát! "november 1-et a bolsi Putyin után"... a hülye Soros egyetemekbe öli a pénzét, mikor egy 3 elemit végzett bérkommentelőt nem képes kiállítani!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.04 14:54

@ptiszaii: "Te ünnepljétek április 4-et és november 1-et a bolsi..."
tiszai pistike, azaz szeged leghülyébbje megint besült.

November 1. mindenszentek napja, az üdvözült lelkek emléknapja
Amit te szerettél volna öklendezni az november 7. :DDD
Szegénykém...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html