A német konzervatív kormánypárt, a CDU elnökválasztása ugyan lezárult, azonban a párt két markáns irányzata, az Angela Merkel-féle centrista és a Friedrich Merz-féle konzervatív politikát támogatók közötti küzdelemnek koránt sincs vége, ami komoly gondot okozhat a szeptemberi parlamenti választások előtt - írja a Fianancial Times. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke a merkeli politikai folytatásának ígéretével kis különbséggel 53-47 százalék arányban győzte le Merzet, ami jól jelzi, hogy a párt nagyjából fele-fele arányban megosztott a két politikai irány között.

A megosztottság már a márciusi regionális szavazások előtt károkat okozhat a pártnak, nem beszélve a szeptemberi parlamenti választásokról. A CDU Németország legnépszerűbb pártja - a Deutsche Welle idézi a legutolsó közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint ha most vasárnap lennének a választások, akkor a választók 35-37 százaléka támogatná a pártot -, ám ez elsősorban Angela Merkel kancellárnak szól, aki 16 év kormányzás után szeptemberben távozik a politikából.

Vezetők és párttagok

Laschetet főként a CDU polgármesterei és más választott tisztségviselői szavazták meg, akik a folyamatosságot részesítik előnyben a radikális változással szemben. Ha azonban a párttagságon múlt volna, akkor jó eséllyel Merz lett volna a győztes - idézi a brit üzleti lap Christian von Stetten CDU-képviselőt a volt bankár támogatóját. Szerinte a párt talpasai körében egyértelmű többsége van Merznek.

Stetten a CDU parlamenti képviselőinek ahhoz a nagy csoportjához tartozik, akik szerint Merkel túlságosan elkötelezte a pártot a centrista politika mellett, ám vissza kéne térni a konzervatív értékekhez. Az ő emberük Merz, aki éppen ezt ígéri. Stetten szerint tucatnyian hagyták el a pártot a volt bankár pártelnökválasztási veresége után, mert már nem látnak reményt az általuk remélt fordulatra. A közösségi médiában is tovább folyik a lázas vita, amelyben a mezei párttagok azzal vádolják a pártelnökválasztás szavazóit, hogy nem vették figyelembe az akaratukat. Becsapottnak érzik magukat.

Megismétlődhet a "történelem"

Egyes elemzők szerint megismétlődhet az a helyzet, amely a CDU közelmúltját jellemezte. Merkel 2018 telén átadta a párt vezetését a hozzá hű Annegret Kramp-Karrenbauernek, aki szintén Merzet győzte le az akkori pártelnökválasztáson hajszálnyi különbséggel. Ezt követően az utóbbi hívei szisztematikusan aláásták Kramp-Karrenbauer befolyását, aki elkövetett néhány hibát is, és mindez elég volt ahhoz, hogy egy évvel ezelőtt lemondásra kényszerüljön. Utódát 2020 májusában akarták megválasztani, csak a járvány közbeszólt.

Látjuk milyen megosztott a CDU, és az elmúlt néhány év megmutatta, milyen komoly bajba kerülhet emiatt a párt - mondja Thorsten Faas berlini politológus professzor. Merz támogatói most azt várják Laschettől, hogy tegyen egy gesztust nekik, például jelentse ki hangosan, hogy szakítani akar Merkel centrista politikájával. Ez azt jelenti, hogy szembe kell fordulnia a kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció irányvonalával - mondja Stetten. Ha nem teszi, akkor szerinte Kramp-Karrenbauer sorsára jut.

Kínos statisztika

Eközben a szélesebb közvéleményt igazából az érdekli, ki lesz a CDU/CSU konzervatív páros kancellárjelöltje a parlamenti választáson. Róla április táján dönthetnek. A müncheni Focus intézet az elnökválasztás után közvetlenül készített egy közvélemény-kutatást, amiből az derült ki, hogy a megkérdezetteknek csak 12 százaléka véli úgy, hogy Laschetnek kellene indulni a kancellári székért, míg 43 százalékuk Markus Södert, a CSU elnökét, Bajorország elnökét jelölné. Még Jens Spahn egészségügyi miniszter is elért 8,7 százalékot, aki nem is jelezte, hogy megcélozná a jelöltséget.

Még kínosabb Laschetnek, hogy a szavazás előtt a ZDF tévétársaság készített egy felmérést, amely szerint Merzet vagy Norbert Röttgent, a pártelnökválasztás harmadik indulóját a megkérdezettek 29-29 százaléka látta megfelelő kancellárjelöltnek, míg őt csak 28 százalékuk. Söder jól áll a szociáldemokrata párt kancellárjelöltjével, Olaf Scholzcal szemben is, jelenleg 54-45 százalék a támogatottságuk. A Zöldek még nem döntötték el, kit indítsanak, várhatóan pártelnökpárosuk egyik tagja, Annalena Baerbock vagy Robert Habeck lesz a kancellárjelöltjük.