A cseh vállalatok továbbra is azzal küszködnek, hogy nem találnak elég embert az állásaik betöltésére - írta a Radio Praha. A munkaügyi hivatalok több mint 350 ezer üres álláshelyet hirdettek augusztusban, ami a legmagasabb szám az ország történetében. A legnagyobb hiány az építőiparban, a raktározásban és a szállításban mutatkozik.

Sok olyan cég, amely magasan képzett munkaerőt keres, már meg sem fordul a munkaügyi hivatalokban, mert reménytelennek tartja, hogy sikerrel járjon. Összességében a Cseh Kereskedelmi Kamara szerint nagyjából félmillió ember hiányzik az ország gazdaságából.

Az óriási munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek külföldről importálni embereket. Korábban elsősorban magasabban képzett embereket kerestek, míg ma már betanított munkásokat felvesznek. A munkaügyi minisztérium adatai szerint tavaly év végén 121 ezer ukrán dolgozott Csehországban. Az egy év alatt az ukránoknak kiadott munkaügyi engedélyek számát kétszeresére, 40 ezerre emelték.

A kormány külön programokat futtat a magasan képzett és az alacsonyabb tudással rendelkező külföldiek felhajtására. Ukrajnán kívül Szerbiában, Montenegróban, Kazahsztánban, Indiában és a Fülöp-szigeteken vadásznak vendégmunkásokra. A munkaerőhiány miatt egyébként az átlagos bruttó bér a második negyedévben éves összehasonlításban több mint hét százalékkal, 34 ezer korona (413 ezer forint) fölé emelkedett.