Portugáliában vasárnap 8 millió választópolgár adhatja le szavazatát az elnökválasztáson, amelyet a koronavírus-járvány miatt úgy bonyolítanak le, hogy sokan már a hét közben voksolhattak - számol be az Euronews.

Nem várható sem meglepetés, sem változás: az elnöksége folytatására készülő Marcelo Rebelo de Sousának a közvélemény-kutatások szerint 70 százalék körüli a támogatottsága. A borítékolható győzelemmel már az első fordulóban biztosítja helyét, amivel a 72 éves jobb-közép politikus lehet az 5. a portugál demokráciában, aki újrázni tud.

Hét kihívója is van: közülük a legtámogatottabb a baloldali Ana Gomes is csak 14, míg a szélsőjobboldali Andre Ventura alig több mint 10 százalékra számíthat.

Január 1. óta Portugália adja az EU soros elnökségét.

Portugáliában annak ellenére tűnik lefutott körnek a választás, hogy a koronavírus-járványt különösen megszenvedi az ország, ami az elmúlt időszak tapasztalatai szerint sokszor politikai protestszavazásokat hoz a világon. Ráadásul közel állnak az összeomláshoz a portugál kórházak hírügynökségi jelentések szerint. A dél-európai országban rekordmagas a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma.