Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Portugália gazdasági fellendülése szilárd alapokon nyugszik, a hazai össztermék (GDP) elérte a válság előtti szintet, idén 7 százalék alá esik a munkanélküliség ráta, a robusztus export mellett a beruházások és a belső fogyasztás növekedése hajtja a gazdaságot - írják.

Az OECD elemzői arra számítanak, hogy idén a tavalyival megegyező mértékben, 2,1 százalékkal bővül a GDP, de jövőre 1,9 százalékra lassul az ütem. Az export volumene 2009-től 2017-ig 60 százalékkal nőtt, tavaly 6,0 százalékkal, idén várhatóan 4,5 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal emelkedik.

Az export erőteljes bővülése segített Portugáliának abban, hogy kilábaljon a 2010-14-es gazdasági és pénzügyi válságból, és 2017-ben már 2,8 százalékkal, az ezredforduló óta a leggyorsabb ütemben nőtt a hazai össztermék. Tavaly a globális kereskedelmi feltételek romlása miatt mérséklődött a gazdasági növekedés üteme.

Az export növekedésének fenntartása érdekében OECD azt tanácsolja Portugáliának, hogy egyszerűsítse fiskális rendszerét, követelje meg, hogy a kikötői koncessziós szerződések tartalmazzák az üzemeltetőktől megkövetelt beruházások minimális szintjét, valamint biztosítsanak több lehetőséget a munkavállalóknak tanulásra a gazdaság minden szektorában.

Az életszínvonal emeléséhez, valamint a szegénység és egyenlőtlenségek viszonylag magas szintjének kezeléséhez szükség van arra, hogy emeljék az utóbbi években stagnáló termelékenységet, valamint visszatereljék a munka világába a hosszú ideje állástalan embereket - mutattak rá a szakértők.

Portugália államadósságának szintje a GDP 120 százalékának közelébe csökkent, amely az OECD-tagállamok között még mindig az egyik legmagasabb érték, ez pedig korlátozza az ország képességét arra, hogy megfelelő választ tudjon adni az esetleges külső sokkokra. Az adósságállomány csökkentéséhez folyamatos költségvetési konszolidációra és egyéb intézkedésekre van szükség, hogy ellensúlyozni tudják a társadalom elöregedésével járó költségeket. Bevételi oldalon szükség van az adóalap kiszélesítésére a fogyasztási adók alóli kivételek csökkentésével és a környezetvédelmi adók alkalmazásának kiterjesztésével - hangoztatták az OECD elemzői.