BUX
38530

Portugália a piacokat nyugtatja: nem kell az IMF-segítség

Az ország gazdasági gondjait anélkül is meg lehet oldani, hogy az IMF-től kérnénk segítséget - mondta Jose Socrates portugál miniszterelnök a Diario de Noticias napilap beszámolója szerint.

NAPI, 2010. december 11. szombat, 12:45

A Reuters arról számolt be, hogy a miniszterelnök a napilapnak kijelentette: nincsenek olyan gondjai az országnak, amely megkívánná, hogy a Nemzetközi Valutalaaphoz forduljanak.Socrates ezzel azoknak az elemzőknek, befektetőknek üzent, amelyek azt találgatják, hogy vajon Görögország és Írország után melyik eurózóna-tagállamnak lehet szüksége mentőövre.

A politikus az IMF-fel szerzett negatív tapasztalatokkal indokolta szavait - a Valutaalap az elmúlt évtizedekben kétszer is szerepet vállalt az országban. A kormány pontosan tudja, mit kell tennie, és nincs szükségünk senkire, hogy megmondja, mit kellene csinálnunk - szögezte le Socrates.

A miniszterelnök kifejtette: Portugália gondjai csupán költségvetési problémák, amelyeket korrigálni kell, ahogyan az más országokban is történt. Nem értett meg semmit a válságról az, aki nem látja, hogy az eurózóna rendszerszintű kríziséről van szó - vélekedett Socrates.

Ha bárki is úgy gondolja, hogy ez a probléma ennek vagy annak az országnak a gondja, nem veszi észre, hogy a szuverén adós krízis mennyire hat az euróra - tette hozzá.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy a jövő évi, megszorításokat tartalmazó büdzsé - amely adóemeléseket, a közszférában pedig 5 százalékos bércsökkentést tartalmaz - 4,6 százalékos GDP-arányos hiányt célzott meg az idei 7,3 százalék után.