Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Portugáliában 3544-en fertőződtek meg, a halottak száma pedig hatvanra rúg, jóval kedvezőbb a helyzet mint a dél-európai országokban, így Spanyolországban vagy Olaszországban - írja az MTI.

A gyorsan terjedő járvány azonban így is súlyos csapást mér a portugál gazdaságra. A központi bank arra számít, hogy 3,7 százalék és 5,7 százalék közötti mértékben csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP) 2020-ban a tavalyi 2,2 százalékos növekedés után. Jövőre 0,7-1,4 százalékkal, 2022-ben pedig 3,1-3,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A lakossági fogyasztás 2,8 és 4,8 százalék közötti, az export pedig 12,1 százalék és 19,1 százalék közötti mértékben eshet vissza. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,6 százalékról a 10,1 százalék és a 11,7 százalék közötti sávba kúszhat fel.

Portugáliában március 18-án hirdettek meg vészhelyzetet, ami azt jelenti, hogy a nem létfontosságú tevékenységeket leállították, ez pedig munkahelyek százezreit érinti.

A kormány az éves GDP 4,3 százalékának megfelelő értékű, 9,2 milliárd eurós csomagot állított össze, hogy támogassa a munkavállalókat és biztosítsa a megfelelő likviditást a bajba jutott vállalatoknak. Csütörtökön újabb, a vállalatokat és a családokat támogató intézkedéseket jelentettek be, ideértve a hiteltörlesztések felfüggesztését hat hónapra.

Az export, a turizmus és a vállalati befektetések fellendülésének köszönhetően a portugál gazdaság stabilan nőtt azóta, hogy 2014 májusában kilépett a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a 78 milliárd eurós hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió 2011-ben indított fizetőképességének biztosítása érdekében. A hitelekért cserébe kemény gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania a dél-európai országnak.

A szerdán közölt adatok szerint 45 éve először többlettel zárt tavaly az államháztartás mérlege, mégpedig a GDP 0,2 százalékának megfelelő mértékben, míg 2018-ban 0,4 százalékra rúgott a deficit. Az adatokat ismertetve Mario Centeno pénzügyminiszter kijelentette, hogy minden forgatókönyv szerint recesszió vár Portugáliára a koronavírus-járvány következményeként.