Portugália lehet a következő célpont

A piacokon megnyugvást, az ír belpolitikában azonban felfordulást okozott az EU és az IMF mentőcsomagjának elfogadása; az államcsőd-spekulációk új célpontja Portugália lehet.
NAPI, 2010. november 22. hétfő, 13:10
Fotó:

Írországban a miniszterelnök, Brian Cowen állásába kerülhet a mentőcsomag elfogadása, ugyanis pártjában, a Fianna Fail-ben számos képviselő elfogadhatatlannak tartja a bankrendszer kimentésénél elkövetett hibákat, és az ország teljes szuverenitásának elvesztését. A Wall Street Journal riportja szerint az ír média arról cikkezik, hogy a kormány már karácsony előtt el fog bukni.

A nemzetközi piacok viszont minden tekintetben üdvözölték a válság átmeneti lenyugvását: az ír kötvényhozamok visszaestek, az európai tőzsdeindexek, amerikai határidős ügyletek és az olajár pedig pozitív irányba mozogtak hétfő délelőtt.

A kötvénypiac figyelmének fókuszába most a sorban következő, bajokkal és korlátozott keresletű állampapír-piaccal küszködő ország, Portugália léphet. Az Absolute Strategy Research igazgatója szerint a befektetők a jelek szerint egymás után pécézik ki a gyengébb országokat, ezért Portugália nagy veszélyben van.

Hiába állnak a portugál gazdaság fundamentumai lényegesen jobbak az írnél, az országgal szembeni bizalom megvonására számos ürügy van: egyes elemzők szerint az ország nem tett eleget a fiskális konszolidáció érdekében, mások szerint viszont éppen ellenkezőleg, a megszorítások a növekedés ellen hatnak, ami az ország eladósodottságának ad majd lökést.

HOZZÁSZÓLÁSOK