BUX
37821

Portugália sokkot okozhat

Az euróövezet várhatóan gyengülő gazdasági aktivitása miatt vegyesek a közép-kelet-európai térség növekedési kilátásai, és főleg Magyarország és Csehország szenvedheti meg a valutauniós növekedés esetleges megtorpanását - áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétvégi helyzetértékelésében. Az elemzés szerint a kelet-európai térség megérezheti azt is, ha Portugália külső pénzügyi segítségre szorul.

MTI-Eco, 2011. január 30. vasárnap, 14:43

A Moody's Analytics - a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálata - új prognózisában közölte: azzal számol, hogy a következő negyedévekben lassulni kezd az euróövezeti növekedés, tekintettel arra, hogy valutauniós tagállamok államháztartásuk konszolidálásának jegyében meredek kiadáscsökkentésbe kezdenek, vagy adókat emelnek, esetleg mindkét módszert egyszerre alkalmazzák.

A ház szerint Magyarország és Csehország különösen érzékeny lehet egy ilyen fejleményre, mivel e két országban a fő gazdasági hajtóerő az export, és az elsődleges kereskedelmi partner az euróövezet.

Csehország kivitelének 50 százaléka, a magyar export 40 százaléka az euróövezetbe irányul - áll a Moody's Analytics kimutatásában.

Más nagy londoni házak derűlátóbbak a valutauniós növekedési kilátásokkal kapcsolatban, ám szintén további jelentős kockázatokat látnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére érvényben tartott növekedési prognózisát.

A cég 2,7 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző előrejelzésében szereplő 2,2 százalékról, az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett. Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott - vásárlóerő-paritáson számolt - idei növekedési prognózisukat.

Az EIU szerint ugyanakkor távolról sem múltak el az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos kockázatok.

Az intézet elemzői "gyakorlatilag elkerülhetetlennek" nevezték, hogy Görögország és Írország után Portugália is külső pénzügyi segítség igénybevételére kényszerüljön. A cég szerint a piacon forgó portugál államadósság jelenlegi hozamszintjei "kiárazzák" Portugáliát a tőkepiacokról, és ugyanez érvényes a portugál bankokra is, amelyek finanszírozása változatlanul az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási forrásaitól függ.

A Capital Economics elemzői szinte ugyanerre a véleményre jutottak. Szerintük Portugáliát a piac "régóta a következő dominónak tekinti", és most már nem az a kérdés, hogy Portugália a görögországihoz és az írországihoz hasonló EU/IMF-mentőcsomagra szorul-e, hanem az, hogy mikor.

Ezek a vélemények egybecsengenek a Moody's Analytics hétvégi londoni elemzésében szereplő prognózissal. A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint Portugália "még az (idei) első negyedév vége előtt" segítséget kér az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által létrehozott 750 milliárd eurós pénzügyi mentőalapból.

A Moody's Analytics szerint egy ilyen fejleménynek "közvetett hatásai" lennének Közép- és Kelet-Európára. Az exportra gyakorolt hatás korlátozott lenne, mivel Portugália önmagában nem kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai térségnek.

Mindazonáltal Közép- és Kelet-Európa egyes gazdaságainak szoros kapcsolata az euróövezettel azt jelenti, hogy ezek a gazdaságok érzékenyek az euróövezeten belüli sokkokra. Így ha Portugália pénzügyi segítségért folyamodik, a befektetői félelmek a közép-kelet-európai térségben is erősödhetnek, ami akár a nemzetközi tőkepiaci hozzáférést is korlátozhatja egyes felzárkózó európai gazdaságok számára - áll a Moody's Analytics elemzésében.