A Federal Reserve a piaci várakozásoknak megfelelőn 25 bázispontos kamatvágás mellett döntött októberi kamatdöntő ülésén. A kísérő közlemény, illetve valamint Powell elnök szavai arra utalnak, hogy a 1,50-1,75 százalékos kamatsávot megfelelőnek tartja a továbbiakban a testület.

A Fed állásfoglalása szerint több tényező vegyes hatással van a 2 százalékos inflációs célja elérésére. Miközben rendkívül élénk a lakossági fogyasztás, a vállalati oldalon gyengébbek a mutatók, a beruházási hajlandóságot mérő statisztikák sem feltétlenül biztatóak.

A lakossági oldalon kedvező fejlemény, hogy az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet legújabb adatai szerint tovább javult a foglalkoztatási helyzet, ami kiemelt szempont a Fed döntéshozatalában.

A lakosság játszotta a legfontosabb szerepet abban is, hogy az új adatok szerint a várakozásokat némileg meghaladva, 1,9 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben a júliustól szeptemberig tartó időszakban.

Powell szavaiból az olvasható ki, hogy a Fed pozitívan ítéli meg a vállalati szektort érintő globális folyamatok alakulását. Egyrészt ígéretesnek tűnik jelen állás szerint az USA és Kína között zajló vámháború feloldására tett kísérlet, és a legújabb fejlemények Nagy-Britanniában jelentősen csökkentik egy megállapodás nélküli brexit valószínűségét.

Ugyancsak kiemelte, hogy a legújabb GDP-adatok egy mérsékelt, egyben megnyugtatónak tekinthető növekedést irányoznak elő az amerikai gazdaságban.

A Fed így jelenleg "megfelelőnek" ítéli meg a monetáris politika irányát, miközben változatlan az adatfüggés, vagyis ha változik a helyzet, a jegybank is kész lépni, de látszólag jelenleg nem szeretne.

Lényegi változásokra van szükség ahhoz, hogy a helyzetértékelésünk változzon

- mondta Powell.

Mindebből az következne, hogy többször nem kell hozzányúlni a kamatszinthez záros időn belül. A kérdés ismét az, hogy mennyire tudja eladni a piacnak a Fed, hogy irányítja, és nem követi az eseményeket.

A Fed most leltárt készítene három egymás követő kamatvágás után. A fő kérdés, hogy a bejövő adatok alapján ez lehetséges-e. Komoly kétségeink vannak

- kommentálta a kamatdöntést James Knightley, az ING vezető közgazdásza.

Ő és más elemzők is további lassulást várnak az Egyesült Államok gazdaságában.

A Nordea az idei 2,3 százalékos éves növekedés 1,5 százalékosra való lassulását jósolja 2020-ra, mivel továbbra is megmarad a kedvezőtlen nyomás a legfontosabb ipari szektorokon.

Összességében a nemzetközi kereskedelmi fejlemények a Fed számára is megadják a lehetőséget, hogy a kamatokat tekintve tartásra váltsanak. A mostani döntés előtt még egy vágást beárazott idénre a piac. Ez most változhat.