Pozitív csalódást okozott a német ipar

Januárban tavaly október óta első alkalommal nőttek a feldolgozóipari megrendelések Németországban, mégpedig a vártnál lényesen magasabb, több mint öt éve a legnagyobb mértékben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.
Szabó Dániel, 2020. március 6. péntek, 10:51
Fotó: Getty Images

Januárban a várt 1,4 százalék növekedés helyett ár, szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest 5,5 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések Németországban a decemberi 2,1 százalékos havi csökkenés után - írja az MTI a statisztikára hivatkozva.

A feldolgozóipari megrendelések tavaly október óta első alkalommal nőttek havi bázison Németországban, a növekedés mértéke pedig 2014 júliusa óta a legnagyobbnak bizonyult.

A növekedés elsősorban az exportmegrendelések 10,5 százalékos megugrásának volt köszönhető. Ezen belül az euróövezetből leadott megrendelések 15,1 százalékkal, a világ többi részéből leadott megrendelések pedig 7,8 százalékkal nőttek az előző havihoz képest.

A belföldi megrendelések viszont 1,3 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal csökkentek ár és naptári kiigazítással a feldolgozóipari megrendelések januárban a decemberi 8,9 százalékos éves csökkenés után.

A magyar ipari termelés januárban 2,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK