Pozitív hír jött Kínából

Kína exportja és importja is jobban nőtt az elemzők által vártnál májusban, amikor az ázsiai ország külkereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben november óta a legmagasabb szintre emelkedett.
Domokos László, 2017. június 8. csütörtök, 07:30
Fotó: Reuters

Szakértők szerint Kína behozatalának és kivitelének növekedése azt jelzi, hogy az ázsiai ország gazdasága továbbra is felülteljesít az alapkamat többszöri emelése és az ingatlanpiac lehűtésére hozott kormányzati intézkedések ellenére, továbbá a globális keresletnövekedés hatására.

A kínai vámigazgatóság (GAC) csütörtökön azt közölte, hogy az export 8,7 százalékkal nőtt májusban az áprilisi 8 százalék után éves összevetésben. A szakértők szerényebb, 7 százalékos növekedést vártak a múlt hónapra.

Az import az áprilisi 11,9 százalékos emelkedés után májusban még nagyobb ütemben, 14,8 százalékkal bővült, lényegesen felülmúlta a szakértők által becsült 8,5 százalékos növekedést.

Májusban 40,81 milliárd dollár kínai külkereskedelmi többlet alakult ki. Ez kisebb a szakértők várakozásának az átlagában szerepelt 46,32 milliárd dollárnál, de nagyobb az áprilisi 38,05 milliárd dolláros többletnél.

Kínának 22 milliárd dollár külkereskedelmi többlete volt az Egyesült Államokkal szemben májusban, míg áprilisban 21,34 milliárd dollár. Az ország exportja tavaly 7,7 százalékkal, az importja pedig 5,5 százalékkal csökkent. Tavaly 509,96 milliárd dollár többlet alakult ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK