BUX
38643

Pozitív zárás Japánban

A kedvező amerikai piaczárás után a japán tőzsde is pluszban végzett pénteken, amiben egyesülési hírek és vállalati pletykák is szerepet játszottak.

portfolio.hu, 2011. február 4. péntek, 08:53

A nyitva tartó ázsiai tőzsdék többsége feljebb zárt a pénteki napon, a japán index 1 százalék fölötti pluszban fejezte be a pénteki napot köszönhetően néhány kiemelkedő vállalati jelentésnek és egyesülésekről szóló piaci híreknek. A jó hangulatú kereskedést segítette az amerikai indexek pozitív zárása. Ma is zárva tartottak a kínai, a hongkongi, a koreai és a vietnami tőzsdék a kínai holdújév ünnepe miatt.

A japán indexet az acéltermelők felől érkező negyedik negyedéves gyorsjelentések és egy egyesülésről szóló hír hajtották. A Nippon Steel 6 százalék feletti, a Sumitomo Metal pedig 16 százalékot meghaladó emelkedéssel zárt. Japán első és harmadik legnagyobb acélgyártó cége 2012-től tervezik az egy vállalatként való működést, mellyel fel tudják majd venni a versenyt a kínai és indiai acélóriásokkal. Jól fogadták azt a piaci pletykát a befektetők, mely szerint a Sharp szorosabb együttműködésre készül egy tajvani LCD képernyőket és tévéket gyártó vállalattal ráadásul további technológiai transzferről állapodtak meg az LCD tv-k gyártása terén. A technológiai vállalat részvényének árfolyama 5,2 százalékot erősödött a nap folyamán. Jól szerepelt az ausztrál deviza, miután a kormány 3,75-ről 4,25 százalékra módosította az előrejelzéseit az ország 2011-es gazdasági növekedésére vonatkozóan.