A Napi Gazdaság cikke

Szlovákia szőlőtermő területe évről évre kisebb, jelenleg már csak 22 ezer hektáron folyik szőlőművelés, de tavaly mindössze 12 800 hektáron szüreteltek. Pedig a szlovák borok minősége javul, Lubomír Vittek, a szlovák borászszövetség elnöke szerint a termelt bor 90 százaléka már a minőségi kategóriába tartozik. Külföldről viszont egyre több bor érkezik, ma már minden tíz üvegből hat onnan kerül a fogyasztók elé: 2008-ban 430 ezer hektolitert importált Szlovákia, csaknem az ötödét Csehországból (Magyarország a harmadik legnagyobb szállító).

Ami a tokaji borvidék szlovák-magyar vitáját illeti, a szlovák agrártárca úgy látja: esély sincs a megállapodásra. "A közös borvidékről szóló júliusi tárgyalások után elvesztettük utolsó illúzióinkat is, hogy esetleg sikerül megegyezésre jutnunk" - tájékoztatta a pozsonyi Új Szót Adriana Jobbiková, a minisztérium szóvivője. A tárgyalások azért rekedtek meg, mert a magyar fél szerint Szlovákia nem tartotta be a 2004-ben kötött megállapodást, nem történt meg a jogszabályi harmonizáció, nem alakították ki a magyar hegyközségi rendszernek megfelelő szakmai szervezetet és a közös ellenőrzést.

A szlovák mezőgazdasági tárca azonban úgy tudja, a magyar fél eddig nem kifogásolta ezeket a kérdéseket. "Már 2008 januárjában megkapták a Tokaji Társulás alapszabályát, amely magyar mintára készült, és bemutattuk a szervezet elnökét is" - közölte Jobbiková. Simon Zsolt korábbi szlovákiai agrárminiszter szerint a megállapodás legnagyobb akadálya a tavasszal elfogadott szlovák bortörvény lehet, amelynek értelmében az országon belül bárhová el lehet szállítani a szőlőt, és ott bort lehet belőle előállítani. (Vagyis például a tokaji borvidéken szüretelt szőlőből "tokaji" készíthető Pozsonyban is.) Pozsony szerint viszont elég megkötés az, hogy tokajit csak a tokaji régió dűlőin szüretelt szőlőből szabad készíteni. A szlovák szaktárca ragaszkodik ahhoz is, hogy a szlovákiai területen összesen 908 hektárban határozzák meg a tokaji régiót, ami nagyobb a történelmi borrégió területénél.