Prága elszipkázza az olimpiát Budapest elől?

A PwC szerint egy prágai olimpia megvalósíthatósági költségei 1270 milliárd forintra rúgnának. A BOM szerint Budapesten 900 millióért lehetne olimpiázni, igaz, az infrastruktúra kiegészítő költségei ebben nincsenek benne.
NAPI Online, 2007. szeptember 13. csütörtök, 08:47
Fotó:

Szakértők szerint Prága óriási előnyre tesz szert bármely más közép-európai várossal szemben azzal, hogy már a 2016-os olimpia megrendezéséért is indul, nem csupán a 2020-as ért, mint például esetleg Budapest - írja a Világgazdaság. Így ha a mostani versenyben veszít Rio de Janeiróval, Tokióval vagy Chicagóval szemben - lássuk be, ezek sem apró porfészkek a földgömbön -, akkor másodszorra már rutinos, ismert, komolynak számító jelentkezőként indulhat.

Emellett Prága mellett szólhat, hogy a PricewaterhouseCoopers (PwC) olcsóbbnak látja egy cseh olimpia rendezésének lehetőségét, mint a magyarét. A tanácsadó cég szerint Prága 136 milliárd koronából, azaz 1270 milliárd forintból összeüthetné a versenyeket. Ennek felét teremtenék elő magántőkéből. Ez az összeg nem tartalmazza azonban a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokat.

Ezzel szemben- mint Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpiáért síkra szálló a BOM Egyesület elnöke elmondta, a PwC februárban megjelent megvalósíthatósági tanulmánya szerint Budapestnek közvetlenül, csak a versenyekhez kötődően 900 milliárdos bruttó, illetve a versenyek bevételeit levonva 518 milliárd forintos nettó kiadással kellene számolnia, így olcsóbb lenne, mint a prágai olimpia. Igaz persze, hogy a kapcsolódó infrastrukturális költségek elérnék a 4646 milliárd forintot, ám ezek zömére néhány éven belül amúgy is sort kellene keríteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK