Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapkamat emelése következtében erősödni kezdett a cseh korona, amely az euróval szemben a délutáni órákra 25,51-es szintre csökkent a prágai tőzsdén - írta az MTI.

A cseh jegybank az EU országainak az első jegybankja, amely a jelenlegi pénzügyi ciklusban már másodszor emelte az alapkamatot.

Jirí Rusnok jegybankelnök délután sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az alapkamat emelésére a cseh gazdaság váratlanul gyorsan erősödése miatt volt szükség. A jegybank új prognózisában az eddigi 3,6 százalékról 4,5 százalékra emelte előrejelzését a cseh gazdaság növekedésére az idén, és 3,2 százalékról 3,4 százalékra jövőre, 2019-re változatlanul 3,1 százalék a jegybanki prognózis. Rusnok szerint a jegybank az idén mintegy két százalék körüli, jövőre pedig mérsékelten két százalék fölötti inflációra számít.

A cseh bankszövetség októberi prognózisa az idén 4,3 százalékos jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A jegybank 2013 novemberétől 27 korona körül, illetve mérsékelten felette tartotta az euró árfolyamát idén áprilisig. Az intézkedés célja a defláció megakadályozása volt. A jegybank már korábban bejelentette, hogy a beavatkozási politika megszüntetése utáni esetleges árfolyam-ingadozásokat más eszközökkel fogja korrigálni.

Címlapkép forrása: Shutterstock