Presztízsposztra hajtanak a lengyelek

Lengyelország megerősítette, hogy Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő helyére jelölik Radoslaw Sikorski külügyminisztert - írja az EurActiv.com.
Napi.hu, 2014. május 30. péntek, 11:01
Fotó: MTI/EPA

Az EU "külügyminiszteri posztjára" Sikorskit - aki 2007 óta tölt be külügyminiszteri posztot - "természetes jelöltnek" nevezte Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki úgy vélekedett, hogy Lengyelország olyan jelentős befolyást szerzett külügyi kérdésekben, hogy a főképviselői poszt azok között a tisztségek között lenne, amelyek iránt Lengyelország érdeklődne.

Az 51 éves Sikorski az ukrán válság kezelésében a keményvonalas oldalt képviselte és az erőteljesebb fellépés mellett állt ki az orosz ukrajnai és grúziai beavatkozás terén. Emellett vezető szerepet vállalt az ukrajnai válságra adott nemzetközi diplomáciai válasz kialakításában is.

A lengyelek e javaslatot a május 27-i uniós csúcs után dobták be, ahol az EU vezetői az EP-választások eredményét vitatták meg és mandátumot adtak Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének, hogy vizsgálja meg az Európai Bizottság új elnökének jelölésének lehetőségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK