Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Privatizálni kellene a román egészségügyet - mondta egy rádióinterjúban Traian Basescu államfő, aki kifejezésre juttatta reményét, hogy az egyebek mellett ezt is lehetővé tevő új törvényt már ősszel a parlament elé terjeszti a kormány. A Balkan Insight szerint a javaslat lehetővé teszi a kórházak és az egészségbiztosítás rendszerének teljes vagy részleges magánosítását.

A Business Review beszámolója szerint az elnök kifejtette: az egészségügyi rendszer problémái krónikusak, és csak akkor oldódhatnak meg, ha nő a lakosság jövedelme és hozzájárulása az ellátás költségeihez. Nyilvánvaló, hogy az egészségügy finanszírozásának fő forrása a magánszféra kell legyen, és az is, hogy nem lehet két-három éven belül a problémák megoldására számítani. Mint mondta, most 300 millió lejt pumpálnak az egészségügybe, de ha ez sem éri el a kijelölt célokat, újabb pénzekre nem számíthatnak az ellátásban.

Az államfő nyilatkozata egyértelmű jele annak, hogy az egészségügyi reform nem hozta meg a kívánt eredményt. Pedig a tervek, amelyek megvalósítása folyamatban van, igencsak nagyszabásúak: az ország 435 kórházából 182-őt zárnak be. Közülük 111-et beolvasztanak más intézménybe, 71-ből pedig idősotthon vagy sürgősségi ellátó központ lesz. Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint az átszervezés jobb betegellátást és megtakarításokat fog eredményezni. Évente 20 millió lej költségcsökkenést várnak a reformtól, elsősorban 560 menedzser elbocsátásából.

Az Európai Unió legszegényebb országa tavaly bruttó hazai termékének csak 4,2 százalékát fordította az egészségügyre, ez az uniós átlagnak kevesebb mint a fele. Nem csoda, hogy a European Healthcare Consumer Indexben szereplő 33 ország között az ellátás színvonalát illetően Románia az utolsó helyet foglalta el.