A Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártjának vezetője, Jaroslaw Kaczynski - aki igen jó viszonyban van Orbán Viktor magyar kormányfővel - interjút adott a "wSieci" című lengyel hetilapnak, abból az alkalomból, hogy a lap neki adta a "Szabadság Embere" kitüntetést. Ebben puccskísérletnek minősítette a Szejm előtt és az épületben folyó ellenzéki tüntetéseket, amelyeket egy meglehetősen kis csoport vezet.

Szerinte a büdzsé megszavazásával kapcsolatos legnagyobb demonstráción sem vettek részt többen háromezer embernél. Ez a társadalmi erő semmilyen módon nem hasonlítható össze azzal, amely a változások pártján, azaz a bő egy éve hatalomra került a PiS mellett áll. Terveik szerint januárban megmutatják, milyen sokan támogatják a kormánypártot - tette hozzá.

Előre kitervelték?

Kaczynski közölte, hogy pártja mindig kész a "jog és a demokrácia védelmére". Ő már a jövő évi költségvetés szavazása előtt megjósolta pártja képviselőinek, hogy az ellenzék meg fogja próbálni leblokkolni a Szejmet. És szerinte igaza lett (így értelmezi a sajtómunkások parlamenti tevékenységének korlátozásával kapcsolatos javaslat miatt kirobbant tüntetéseket - a szerk.).

Az ellenzék kísérletet tett arra, hogy erővel, azaz nem demokratikus módon megbénítsa a hatalmat - folytatja összeesküvés-elméletét. Véleménye szerint a média elérte a legalját, amikor ezekről az eseményekről tudósított, mert ezzel "közvetlenül részt vettek a puccskísérletben", és "teljesen hamis módon mutatták be", mi is történt. Szerinte az ellenzék győzelme a szabadság megsemmisítését jelentené Lengyelországban.

Nem mentek haza

Dacára a karácsonynak az ellenzéki képviselők továbbra is demonstrálnak a Szejmben. A tiltakozást a január 11-ig, a következő ülésszakig kezdetéig folytatják, mert úgy látják, hogy már nincs más eszközük. A képviselők egymást váltják másfél tucatnyian. A Szejm marsallja közölte: nem távolítják őket erőszakkal, legfeljebb a következő ülést nem a plenáris teremben, hanem az úgynevezett oszlopos teremben tartják. Ebben szavazták meg a jövő évi büdzsét is a demonstráció miatt.

Az épület előtt is folytatódtak a tüntetések, amelyeket senki sem szervez. A tervek szerint, amikor január 11-ére összehívják a törvényhozás új ülésszakát,  tucatnyi ellenzéki képviselő ismét blokkolni fogja a szónoki emelvényt. Ugyancsak blokkolni akarják a szenátus ugyanezen a napon tartott ülését, amelyen a költségvetést tárgyalják.