Puerto Rico a fizetésképtelenség szélén

Alejandro Garcia Padilla, az Egyesült Államokhoz tartozó karibi sziget kormányzója hétfőn kilátásba helyezte, hogy a kormány nem tudja törleszteni 72 milliárd dolláros adósságát, és reméli, hogy haladékot kap hitelezőitől.
MTI, 2015. június 29. hétfő, 16:36
Fotó: MTI/EPA

Ez nem politikai kérdés, hanem egyszerű matematika - mondta Garcia Padilla a New York Times-nak, hozzátéve, hogy nincs más opció.

A Puerto Rico-i kötvények adómentességük miatt népszerűek voltak az amerikai befektetési alapok körében, de ahogy a sziget gazdasági helyzete rosszabbodott, és hitelbesorolása romlott, fedezeti alapok és más spekulatív befektető kezdték felvásárolni a papírokat. A hitelezőkkel való tárgyalások megkönnyítése érdekében az amerikai kongresszusnak módosítania kell a csődtörvényt, amely jelenleg kizárja Puerto Rico-t ennek hatálya alól.

Szakértők szerint a görögországihoz hasonló jellegű és mélységű intézkedésekre lesz szükség a 2000 óta 10 százalékhoz közeli költségvetési deficittel küzdő sziget gazdaságának rendbe tételére. Így a minimálbér eltörlésére, a fizetett szabadság csökkentésére, a munkaerőpiac liberalizálására, a forgalmi adó bevezetésére, és pedagógusok tömeges elbocsátására, mert 40 százalékkal kevesebb a diák, mint 10 éve, de 10 százalékkal több a tanár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.29 17:24

washinton csenget ,mint a katonatiszt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html