Ez nem politikai kérdés, hanem egyszerű matematika - mondta Garcia Padilla a New York Times-nak, hozzátéve, hogy nincs más opció.

A Puerto Rico-i kötvények adómentességük miatt népszerűek voltak az amerikai befektetési alapok körében, de ahogy a sziget gazdasági helyzete rosszabbodott, és hitelbesorolása romlott, fedezeti alapok és más spekulatív befektető kezdték felvásárolni a papírokat. A hitelezőkkel való tárgyalások megkönnyítése érdekében az amerikai kongresszusnak módosítania kell a csődtörvényt, amely jelenleg kizárja Puerto Rico-t ennek hatálya alól.

Szakértők szerint a görögországihoz hasonló jellegű és mélységű intézkedésekre lesz szükség a 2000 óta 10 százalékhoz közeli költségvetési deficittel küzdő sziget gazdaságának rendbe tételére. Így a minimálbér eltörlésére, a fizetett szabadság csökkentésére, a munkaerőpiac liberalizálására, a forgalmi adó bevezetésére, és pedagógusok tömeges elbocsátására, mert 40 százalékkal kevesebb a diák, mint 10 éve, de 10 százalékkal több a tanár.