Puhán érnek földet a kínaiak

A hétvégén kiadott kínai makroadatokból úgy tűnik, hiába próbálja minden eszközzel hűteni a pekingi vezetés a szédületes tempóban bővülő gazdaságot, a kereslet és a termelés egyelőre jól bírja.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 13. hétfő, 08:10
Fotó:

A ipari termelés volumene augusztusban 13,9 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet Kínában, ami meghaladja mind az elemzők 13 százalékos várakozását, mind a júliusi 12,9 százalékos növekedést is; a kiskereskedelem pedig 18,4 százalékkal bővült.

Az élelmiszerárak növekedése miatt 3,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami közel két éve a leggyorsabb ütemnek számít, és meghaladja a kormány által célként kitűzött 3 százalékot. Ez az elemzők szerint arra készteti a befektetőket, hogy eszközeiket kockázatosabb alapokba tegyék.

Lu Ting, a Bank of America-Merrill Lynch közgazdazdásza szerint az adatok azt bizonyítják, hogy elég erős a kínai belső kereslet, tehát puha lesz a kínai gazdaság landolása. Stephen Green, a Standard Chartered elemzője szerint a kínai gazdaság ezzel be is fejezte lassulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK