Puhul az USA pénzügyi reformja

Christopher Dodd, az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának elnöke (képünkön) ugyan az 1930-as évek óta a legmélyrehatóbb változásokat kezdeményezi az ország pénzügyi rendszerének szabályozásában, ám tegnap ismertetett javaslatai felpuhultak novemberi elképzeléseihez képest - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.
Komócsin Sándor, 2010. március 17. szerda, 16:45
Fotó:

Felhagyott azzal az elképzeléssel, hogy egyetlen pénzügyi szabályozó hatóság kezébe adják a jegybank szerepét ellátó Fed és a betétbiztosítási alap, az FDIC bankfelügyeleti feladatait, illetve azzal a tervvel, amely azonos bizalmi követelményeket támasztott volna a brókerekkel és a befektetési tanácsadókkal szemben.

A független pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökség helyett Dodd azt javasolja, hogy a Feden belül hozzanak létre egy ilyen szervezeti egységet, és a nagy kockázatú ügyletek korlátozásának új szabályait csak a lehetőségek alapos tanulmányozása után illesztenék be az új rendszerbe. Ez utóbbi Paul Volcker volt Fed-elnök - Barack Obama támogatását bíró - elképzelésén alapulna, amely szerint egyebek mellett korlátoznák a bankok saját számlás üzletkötéseit, illetve részvételüket a hedge fundokban, a magán-tőketársaságokban.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők egy része úgy véli, Dodd javaslata túlságosan kiheréli Obama elnök tavaly júniusban ismertetett elképzeléseit. Ezek szerint például a 100 millió dollárnál nagyobb vagyont kezelő hedge fundokat be kellett volna jegyezni a tőzsdefelügyeletnél és a kormánynak jogosítványt kellett volna adni az óriásbankok feldarabolására, ha azok bedőlésének kockázata túl nagy veszélyt jelentene az egész gazdaságra. A szenátor azonban kétpárti egyetértéssel akarja elfogadtatni az új szabályokat, és eddig ezt a változatot sem támogatta egyetlen republikánus kollégája sem. Várhatóan sokan közülük leszavazzák a jövő héten, amikor a pénzügyi bizottság elé kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kintekunta , 2010.03.17 17:03

Azt szeressük,ha a napi folyamatosan figyeli a külföldi történéseket,s arról haladéktalanul tájékoztatja az olvasót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kintekunta , 2010.03.17 17:00

Jó a cikk,csak így tovább!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html