Puhult az EU, mellbevágó fordulat jöhet

A legutolsó határidő lejárta után is folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az EU új kereskedelmi kapcsolatairól, mert felcsillant a megállapodás reménye. Az EU tárgyalási pozíciója puhult, miközben a brit flotta kész lyukat durrantani az európai halászhajók oldalába január 1-je után, ha a szigetország felségvizeire tévednek.
Komócsin Sándor, 2020. december 14. hétfő, 14:48
Fotó: AFP

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió álláspontja ugyan még mindig nagyon távol áll egymástól a két ország új kereskedelmi megállapodásának ügyében, de erősödött a remény, hogy lesz egyezség - írja a Financial Times. Ebben kivételesen egyetértenek Londonban és Brüsszelben is, ami kiderült Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit miniszerelnök december 13-ai telefonbeszélgetéséből. Szemben a néhány nappal korábbi feszült hangulatú személy találkozóval, ezúttal jó hangulatban társalgott egymással a két vezető.

A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a vasárnapi határidőt a megállapodásra kitolták karácsonyig. A leges legutolsó határidő 2020. december 31-e, ugyanis azt követően lejár az az átmeneti időszak a felek viszonyában, amely január végén, a brexit de jure bekövetkezéskor kezdődött. Ebben a szakaszban még a korábbi, EU-s feltételek szerint kereskedtek egymással a felek (és még két hétig folytathatják ezt). Ha összejön az egyezség, akkor a brit és az európai parlament szilveszter előtt még rábólinthat. A font egy százalékkal erősödött a híre a dollárral és 0,8 százalékkal az euróval szemben.

Kreatív fogalmazás

A határidő-hosszabbításról azt követően döntöttek, hogy a mindkét fél úgy látja, van esély kimozdulni a holtpontról a legfontosabb kérdésben, a versenysemlegesség ügyében. Az EU csak úgy tudja elképzelni a brit és az uniós cégek szabad versenyét, hogy a londoni kormány nem puhítja fel a környezetvédelmi, munkaügyi szabványokat, versenyelőnyhöz juttatva ezzel a szigetország cégeit. A brit kormány viszont nem szeretne beleszólás abba, hogyan szabályozza a saját országa gazdaságát.

Dominic Raab brit külügyminiszter arról beszélt a hét végén, hogy az EU-nak késznek kellene valós engedményeket tenni ezen a téren, majd arra célzott, hogy a jogászok bevihetnek a megállapodásban némi jogi halandzsát - nevezzük ezt "kreatív szövegezésnek" -, amivel átsegíthetik a megállapodás tervezetét az elfogadását gátló akadályokon. Az EU-s tárgyalók is úgy látják, hogy sikerült előre araszolni a megegyezés felé.

Mechanizmusok

Az ügyhöz közel álló források szerint a feleknek sikerült jobban kidolgozniuk azokat a mechanizmusokat, amelyek segítenek a brit és az uniós vállalatoknak összhangban tartaniuk az általuk vállalt környezetvédelmi, munkaügyi és más standardokat akkor is, ha az EU és a szigetország szabályozása eltér majd egymástól. Brüsszel azt javasolta, hogy bármelyik fél konzultációt kérhessen, és azonnal vámokat vezethessen be, ha úgy látja, hogy vállalatait versenyhátrány éri a másik gazdasági beavatkozása miatt.

A brit fél korábban elzárkózott az ilyen szabályoktól, ám az uniós oldal a hét végén olyan ötletekkel állt elő, amelyek figyelembe vették az aggodalmait. Olyan részletekről van szó, mint hogy milyen szerepe legyen a vitás ügyekben a választott bírósági eljárásoknak vagy milyen kritériumokhoz kössék a gazdasági károkozást.

Hadihajók csőre töltve

A másik kritikus vitakérdésben, a halászat ügyében nem sikerült érdemben előrelépniük a feleknek, így továbbra sem tudni, milyen feltételekkel halásznak januártól az európai halászok a brit felségvizeken. Johnsont december első felében tájékoztatták arról, hogy a Royal Navy készenlétben áll, hogy amit szükségessé válik, megállítsa az EU-ból érkező halászhajókat a brit vizeken. Nelson admirálisnak, a híres brit tengerésznek tulajdonítják azt a mondást, miszerint ha a brit oroszlán vitába keveredik egy másik országgal, akkor nincs jobb érv a nézeteltérések tisztázására, mint hogy megjelenik az illető ország kikötőinél néhány brit hadihajó.

Michel Barner, az EU brexitügyi főtárgyalója az EU-tagállamok állandó brüsszeli képviselőinek azt mondta, hogy a megállapodást már a héten megköthetik. Beszámolója szerint a brit fél a gazdasági szabályozás összehangolásában, az EU pedig a halászat terén tett engedményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.12.15 23:12

@csaba7272:
Azta qrva.
Ekkora baromsagot a mai nap nem olvastam.Ez viszi a primet. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2020.12.14 22:39

ez a halászos történet a legkreténebb blöff még egy olyan bohóctól is mint borisz. ha bármilyen egnedményt is ad az EU az tuti nem emiatt van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.12.14 20:02

Fegyvertelen civil halászokra katonai alakulatok nem lőhetnek soha, még háborúban sem. A legtöbb, amit tehetnek hogy figyelmeztető lövéseket lődöznek fel a levegőbe, de még az is veszélyes, mert ki tudja, hová ér földet ill vizet, vagy éppen hajót...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.12.14 18:33

@csaba7272:
Az európai integráció nem fog felbomlani. De ki lehet rúgni Kelet-Európát menjenek a francba, csatlósnak mint ahogy a történelem folyamán mindig. Ott majd nem lehet vétózni, pénzt sem adnak de köcsögök lesznek, tolhatják le a gatyájukat idegen farkak előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.12.14 18:19

Nemsokára eljön az az idő, amikor a pártok, pártvezetők úgy kampányolnak majd, mint az angol David Cameron 2013-ban. Ha sokig így rázza a rongyot az EU, annál hamarabb bekövetkezik ez. Nem lesz Európai Egyesült Államok amerikai mintára, bármennyire is akarja Soros, és a hozzá közelálló háttéremberek. 27 nemzet, totál eltérő gazdasági élet, gondolkodásmód,és nemzetiségi. Még jól járnak Európa népei, ha csak sima széthullás, megszűnés lesz. Nem lesz bonyolultabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html