A malawi természetvédelmi minisztérium november végén közölte a helyi lapokkal, hogy 28 víziló elpusztult a Liwonde Nemzeti Parkban, a Shire folyóban, tetemeikből mintákat vettek, melyeket malawi és külföldi laboroknak küldtek vizsgálatra, hogy a halál okát megállapítsák - derül ki a portál cikkéből.

Bár a lépfene (antrax) főként állatokra veszélyes, Brighton Kumchedwa miniszter figyelmeztette az embereket, hogy legyenek nagyon óvatosak, fertőzött vadakról vagy háziállatokról emberre is átterjedhet a betegség. A megelőzés érdekében megtiltották a bozóthúsnak nevezett afrikai vadhús fogyasztását az ország déli részén, mivel más állatok között is lehetnek fertőzöttek.

A bozóthús (bushmeat) vadonélő állatok orvvadászok általi legyilkolásából származó húst jelent. Vadhúst Afrika valamennyi Egyenlítő környéki piacán árulnak, ha nem a pultról, hát a pult alól. A kínálatban tonnányi bivalyhús, elefánthús, antilop- és madárhús, valamint emberszabású majmok - csimpánzok, bonobók és gorillák - húsa is megtalálható. Kereskedelmüket szinte senki nem ellenőrzi. Néhány ismertebb afrikai piac havi bozóthús forgalma: Yaounde (Kamerun) kb. 100.000 kg; Libreville (Gabun) kb. 45.000 kg, Quesso (Észak-Kongo) 24.000 kg. (Jane Goodall Intézet)

A Malawi déli részén elterülő Liwonde Nemzeti Parkban mintegy 1900 víziló él, soha még ennyi nem pusztult el fertőzésben.