A közgazdászok egyetértenek abban, hogy az állami segítség viszonylag jól konzerválta a munkanélküliség szintjét Lengyelországban - írja a Business Insider Polska. A januári 6,5 százalékos kiugrás ebben az időszakban nem rendkívüli, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az állami támogatás meddig tart még. A munkanélküliek száma elérheti a negyedmilliót. A közgazdászok az év végére is 6,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak.

Nem lehet megjósolni, mi lesz a sorsa azoknak a vállalatoknak, amelyeknél kifut az állami támogatási program. Ezek segítettek nekik talpon maradni és megtartani az alkalmazottaikat. A Lengyel Gasztronómiai Gazdasági Kamara arra figyelmeztet, hogy ha nem lesz újabb segítség, akkor bezárhat 15 ezer vendéglátó hely, és 250 ezren veszíthetik el az állásukat.

A szakértők jó jelnek tartják, hogy 2020 utolsó két negyedévében csak valamivel több mint három százalékos volt a munkanélküliség az országban, ami arra utal, hogy a járvány lecsengésével gyors javulás jöhet ezen a téren is. A fiatalok magas munkanélküliségi mutatója ugyanakkor nyugtalanító, bár ez az egész unióban így van.

Elég riasztó hírek érkeztek február utolsó napjaiban. A kormány segítségét több mint 12 ezer étterem vette igénybe, ezek összesen majdnem kétmilliárd zlotyt (160 milliárd forint, egy Puskás Stadion építési költsége) kaptak. Az érintett cégek 101 ezer alkalmazottal dolgoztak. Már most egy részük úgy határozott, hogy végleg bezár, szakértők úgy vélik, tavasszal minden ötödik étterem a csőd sorsára juthat.