Lengyelországban 2021. január 1-je óta kötelező az üdítőitalok után fizetni a cukoradót, amelynek következtében az árak az égig emelkedtek, viszont az eladás a mélységbe süllyedt - jelentette a Business Insider Polska.  Az adót kettéválasztották állandó ás változóra részre. Az állandó rész 50 groszyt (40 forint) jelent egy liter cukros italra, illetve, ha abban 10 gramm koffein vagy taurin van.

A változó rész öt groszy minden gramm cukor után amely 100 milliliterben van, de meghatároztak egy felső határt, amely 1,2 zloty (90 forint) lehet egy liter ital után. A teljes adó nem érinti a zöldségből és gyümölcsből készült italokat, ha azok minimum 20 százalékban vannak az italban. Úgyszintén ez a helyzet, ha az italban a tej dominál. Kizárták az adóból a speciális sportitalokat is.

Az eddigi adatok szerint az év első öt hetében a kis üzletekben 16 százalékkal esett ezeknek az italoknak az eladása az év végéhez képest, míg az előző év hasonló időszakához képest 25 százalékos a zuhanás. A legnagyobb csapást a buborékos italok, az energiaitalok, a jeges teák és ízesített vizek gyártói szenvedik el, amelyeket a koronavírus-válság is sújt.