Putyin nagyon bedurvult

Az orosz kormány megingathatatlanul folytatja megszorító gazdaságpolitikáját annak ellenére, hogy a reálbérek évek óta csökkennek és - ami ennél is rettenetesebb - Vlagyimir Putyin államfő népszerűsége is lejtőre került.
Komócsin Sándor, 2019. február 4. hétfő, 19:05
Fotó: Reuters

Érdekes helyzetbe kerülhet Oroszországban az a tanár aki állást keres - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A Szibéria keleti részében lévő Barnaul városában havi 12 ezer rubelért (51 ezer forint) hirdetnek iskolai állást, míg az ország déli részén lévő Rosztovban 16 ezer rubelért (67 ezer forint). Eközben a hivatalos statisztikai adatok szerint ezekben a térségekben a tanárok 26 ezer rubel (109 ezer forint) körül kereshetnek. Az országban az elmúlt évben már az ötödik egymást követő évben csökkentek a reáljövedelmek.

Moszkva azonban mintha nem igazán akarna tudomást venni erről a gondról. Heves tiltakozások közepette az elmúlt évben emelték a nyugdíjkorhatárt, aminek következtében az emberek öt évvel többet dolgoznak, az áfát az év elején emelték 20 százalékra, ami növeli a megélhetési költségeket egy olyan országban, ahol a lakosság jelentős része egyik hónapról a másikra él. A reáljövedelem 0,2 százalékkal csökkent 2018-ban, és a kormány arra számít, hogy 2019-ben is kitart (a 2014-ben kezdődött) a lejtmenet. Az átlag orosz 13 százalékkal költhet kevesebbet jelenleg, mint 2013-ban.

További tendenciák

Ezzel egyidejűleg a lakossági hitelek 22,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben. A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a következő hat évben a jelzáloghitelek állománya a jelenlegi kétszeresére, 6,2 ezer milliárd rubelre ugrik. A gazdasági bizonytalanság már az ország legfontosabb hangulatindexén, Vlagyimir Putyin népszerűségi mutatóján is nyomot hagyott. Az államfő bizalmi indexe a hivatalos közvélemény-kutatások szerint 33,4 százalékon állt az egy évvel korábbi 57,2 százalékkal szemben. (Putyin 2018 elején indította el elnöki újraválasztási kampányát.)

Ez persze aggodalomra ad okot - mondta az FT-nek egy a Kremlben dolgozó tisztviselő. Persze számítottunk erre - teszi hozzá -, ami nem meglepő, hiszen a megszorítások nem szoktak népszerűek lenni. A kormány minden intézkedésért közvetlenül Putyint teszik felelőssé az emberek. Az elnök múlt év végi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy van még javítani való az emberek életszínvonalán, de úgy látja, hogy az elmúlt években szórakoztatóbbá vált az oroszok élete.

Lenne miből

Az állam koffere eközben elég jól ki van tömve pénzzel, így lenne miből javítani az emberek jövedelmi helyzetét. Az elmúlt évben 41 milliárd dollár többlettel zárt a költségvetés, ami a GDP 2,7 százaléka. A tartalékok 468 milliárd dolláron álltak 2018 végén. Hiába azonban a jó makrogazdasági pénzügyi helyzet, Moszkva költségvetési politikája várhatóan továbbra is héja elveket követ majd.

A magyarázat: a Kreml tartalékol a folytatódó nyugati gazdasági szankciók káros hatásainak kompenzálására, miután azok megnehezítik a kormánynak a külföldi források megszerzését. Emellett óvatosságra inti az orosz vezetést a külgazdasági feltételek váratlan rosszra fordulásának lehetősége. Lassulhat a világgazdaság növekedése, ami lejtőre küldheti a világ nyersanyag- és energiahordozó-piacait. Ez aztán leradírozhatja az orosz költségvetés bevételeinek jelentős részét is.

Egyenleg

Az országot uraló kormánypárt, az Egységes Oroszország szinte teljesen egyedül játszik az orosz politikai porondon és Putyin biztos kézzel tartja kezében a kormány gyeplőjét. Ugyanakkor a gazdasági bajok felemésztették az elnök hatalmas népszerűségét, amelyet agresszív külpolitikájának köszönhetően halmozott fel 2014 után a Krím félsziget lenyúlásával Ukrajnától. Erodálódott az a jó hangulat is, amelyet a 2018. nyári oroszországi focivébé hozott a moszkvai vezetésnek. Nyugati megfigyelők nem számítanak arra, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik, nem látják azokat a kormányzati lépéseket, amelyek javítanák a társadalom elégedettségét anyagi helyzetével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.05 18:31

@Darabont1453: "a Holland utasszállító meg azért zuhant le"

Az orosz verzió szerint egy ukrán vadászgép lőtte le, és a valódi célpont Putyin különgépe lehetett, ami akkoriban tért haza Lengyelországból, így szintén a közeli légtérben tartózkodott. Azóta messze el is kerüli azt a térséget, tehát csak nagy kerülővel jön Európába, úgy hallottam. Az igazat valószínűleg sosem fogjuk megtudni, de az a légitársaság/légiirányítás, amelyik a köztudottan háborús térségbe engedte az utasszállítót, pont annyit tudhatott az ottani helyzetről mint te, Móricka. És ebben bizony az ócska bérhazudozó liberálmédiának is nagy szerepe volt, amelyikből az (ál)információidat szerzed, ostoba.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.02.05 17:23

@Panzerkraftwagen_Drei: " F..god sincs hogy mi történt ott, maximum amit a liberálmédiában olvastál, Móricka. Ami kb. olyan, mintha az erdélyi magyarok helyzetéről a román állami médiából / propagandából tájékozódnál, Móricka. A kelet-ukrajnai felkelést a helyi civil lakosok kezdeményezték (a kijevi puccs után), a rendőrségtől zsákmányolt fegyverekkel szembeszállva az ukrán hadsereggel, Putyin csak jóval később avatkozott be, mikor már az ő széke is inogni kezdett az események hatására. Mondom, f..god sincs az egészről, soha nem jártál a környéken se, csak olvastad az újságba' hogy mi történik ott, Móricka.

Ha ha ha "

Hát Móricka az tuti, hogy nem ugyanazt olvassuk, te a Pravda és az Izvesztyija lelkes lapozgatója vagy és ott nyilván minden nagyon Happy. Az egész világ azt vára, hogy mikor tud behódolni a cárevicsnek.

De azért ez nem teljesen biztos...?


Azért látom, hogy az FSZB-s továbbképzéseket nem hagyod ki...XDDDDD


Civil lakosok kezdeményezték..ja...a Holland utasszállító meg azért zuhant le, mert a gólyák lefosták a szélvédőjét mi ????


M Ó R I C K A !!!!! Na nem máááár...légyszíííí?.XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.05 17:14

@Darabont1453: "Marhára örülnek neki, hogy a ruszki mkatonák + Wagner csoport zsoldosai szarrá lőtték a környéket...."

F..god sincs hogy mi történt ott, maximum amit a liberálmédiában olvastál, Móricka. Ami kb. olyan, mintha az erdélyi magyarok helyzetéről a román állami médiából / propagandából tájékozódnál, Móricka. A kelet-ukrajnai felkelést a helyi civil lakosok kezdeményezték (a kijevi puccs után), a rendőrségtől zsákmányolt fegyverekkel szembeszállva az ukrán hadsereggel, Putyin csak jóval később avatkozott be, mikor már az ő széke is inogni kezdett az események hatására. Mondom, f..god sincs az egészről, soha nem jártál a környéken se, csak olvastad az újságba' hogy mi történik ott, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.02.05 16:38

@Panzerkraftwagen_Drei: " lakossága boldog, hogy nem Ukrajnához, hanem de facto már Oroszországhoz tartozik. Nem hallottál a jelenlegi ukrán helyzetről, nem olvastál - ha másról nem - a hatalomban lévő elnök, Porosenkó "népszerűségéről", Móricka?

Ha ha ha "

Tutira igazad van Móricka. Marhára örülnek neki, hogy a ruszki mkatonák + Wagner csoport zsoldosai szarrá lőtték a környéket....Marha nagy lehet ott a boldogság. Nagyjából annyira, mint Lengyelország keleti felében 1939 szeptember végén, amikor a ruszki horda megjelent....Csak úgy örült mindenki ! XDDDDD

Szép volt Móricka, kapsz 20 kopejkát a szokásos értelmes kommentedért...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.02.05 13:25

@Panzerkraftwagen_Drei: jajaja, olyan boldogok, mint egy gazprom részvénycsomag tulajdonosa bika vagy osztalékfizetés idején... igaz, kamuflázsolt t-34?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html