Az Egyesült Államokban úgy tekintenek Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, volt komédiás színészre mint akire Donald Trump elnök nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy indítson korrupciós eljárást lehetséges elnökválasztási ellenfele, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter ellen. Egy angolul furcsán beszélő figurát látnak benne, aki egy távoli, korrupt országot vezet, amelyet az oroszok bármikor lenyelhetnek. Valójában jelenleg ő az egyetlen olyan politikus, akitől Vlagyimir Putyin orosz államfőnek tartania kell - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A 2019 első öt hónapjában zajlott ukrajnai elnökválasztási kampány, amelyre a világ nem sok figyelmet szentelt, Oroszországban nagy érdeklődést váltott ki. Ez volt az az esemény, amelyre az orosz Yandex internetes keresőn a legtöbbet rákerestek, és Zelenszkij volt a legnagyobb érdeklődéssel kísért politikus. Az oroszok két évtizede élnek a Putyin-érában, aminek tükrében megdöbbentő, hogy egy komédiás színész államfővé válhat egy posztszovjet államban. Ráadásul úgy tudott nyerni nála jóval tapasztaltabb politikus ellenfeleivel szemben, hogy azok messze nem tették Ukrajnát európai típusú országgá, ahol ez normális lenne.

Villámháború

Zelenszkij indulását a májusi elnökválasztáson 2019. január 1-jén jelentették be. Ezt megelőzően azzal vált ismertté Ukrajnában, hogy A nép szolgája című tévésorozatban egy történelemtanárt játszott, akit váratlanul ukrán elnökké választottak. Jobban beszél oroszul, mint ukránul, zsidó származása nem volt éppen előny egy olyan országban, amelyben egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság felének antiszemita nézetei vannak. Ígéretek helyett azzal kampányolt, hogy mivel próbálkozna, például megkísérelné lezárni az ország délkeleti részén öt éve dúló polgárháborút.

A közösségi médiára koncentráló kampánya gyorsan az élre segítette. Legfőbb ellenfele, elődje, Petro Porosenko konzervatív platformmal kampányolt: az ukrán nyelv használatáról és a hadsereg erősítéséről beszélt, és az ukrán ortodox egyház még élesebb elválasztását ígérte az orosztól, ám környezetének korrupciós botrányai hiteltelenné tették. Az ukrán szavazók radikális változást akartak, elegük volt a posztszovjet típusú kormányzásból, az sem érdekelte őket, ha változás némi káosszal jár, ahogy az A nép szolgája című szappanoperában történt.

Zelenszkij váratlan támogatást kapott azoktól a reformerektől, akik Porosenko alatt gazdasági-politikai változásokat akartak elindítani, ám amikor megütköztek az országot uraló oligarchákkal, kitették a szűrüket. Erős hírnevük szalonképessé tette az elnökjelöltet még azelőtt, hogy egyetlen állást ígért volna nekik megválasztása esetére. Zelenszkij végül 13 százalékpontos fölénnyel verte Porosenkót az elnökválasztás első fordulójában, majd 73-24 százalékra a másodikban. Pártja, amelyet a tévésorozat után a Nép szolgájának keresztelt, 254 helyet szerzett a 450 fős parlamentben. Egyik jelöltjük, egy esküvői fotós elvert egy milliárdost, másik, egy iskolai tanár egy volt elnöki kabinetfőnököt.

Gigantikus feladat

Ez mutatja, hogy egy félamatőr csapat vágott bele egy volt komédiás vezetésével egy olyan ország vezetésébe, amely egy elhúzódó polgárháborúban vérzik és több millió képzett munkavállalója próbál szerencsét külföldön. Porosenko és támogatói gyors kudarcra számítottak, ám Zelenszkij - bár jó pár számítása nem jött be - talpon maradt. Messze nem tudott olyan gyorsan eredményeket elérni a délkelet-ukrajnai konfliktusban, mint szerette volna: csak szeptemberben sikerült tető alá hozni egy fogolycserét, amelyben 35 ukrán térhetett haza Oroszországból. Első személyes találkozóján Putyinnal decemberben nem tudta elérni, hogy választások legyenek a polgárháború sújtotta tartományokban.

További gondja az új elnöknek, hogy mentora, Ihor Kolomojszkij oligarcha, aki támogatta kampányát, visszatért önként vállalt izraeli száműzetéséből, és kompenzációt akar bankja, a Privatbank 2016-os államosításáért. Ez Porosenko elnöksége alatt történt, az akkori elnök azzal vádolta Kolomojszkijt, hogy kifosztotta a bankot, amely emiatt a csőd szélére került. Az oligarcha tagadja a vádat, de a kijevi nemzeti bank korábbi és jelenlegi vezetői is arra panaszkodnak, hogy Kolomojszkij meg akarja félemlíteni őket.

Összességében a délkelet-ukrajnai polgárháború végtelen elhúzódása, a Kolomojszkijhoz fűződő közeli kapcsolata és az, hogy nem indított látványos korrupcióellenes hadjáratot, amit vártak tőle, némileg erodálta Zelenszkij népszerűségét a választások óta. A többség még mellette áll, de nem háromnegyedes a fölény.

Javuló gazdaság

Ez azonban visszafordulhat, ha a gazdaság továbbra is úgy javul, mint eddig. A jó termésnek és a megválasztását követő optimista piaci hangulatnak köszönhetően a gazdaság 3-3,5 százalékos tempóban bővül, ami kitarthat a következő évekre is. Jövőre a földeladás tilalmának feloldását és privatizációkat - köztük a vasúti szolgáltatás monopóliumának feloldását - tervezik. Emellett javítani akarják az adóbeszedés hatékonyságát. Az IMF-nek vannak ugyan fenntartása, de előzetesen hozzájárult 5,5 milliárd dollár hitel nyújtásához Ukrajnának. Bár a föld- és az adóügy népszerűtlenek az országban, a végeredmény az lehet, hogy GDP jobban nő, mint Oroszországban.

A Bloomberg cikkírója szerint Zelenszkij előrehaladását irigykedve figyelik a Kremlben. Ha sikeres lesz, akkor Putyin idejét múltnak és ötletlennek fog látszani ifjú versenytársa mellett. Az orosz TNT tévécsatorna december elején váratlanul elkezdte vetíteni A nép szolgálja tévésorozat három részét, ám az Oroszország európai területén fogható adásból kivágtak egy Putyin rovására elsütött viccet, majd a sorozat maradékát levették a műsorról.

Demonstrációs hatás

Ezt akár szimbolikusnak is tekinthetjük. Megmutatja hogyan győzheti le a gyenge Ukrajnát vezető, a hatalomból könnyen eltávolítható komédiás a hatalmas északnyugati szomszéd élén álló, kezét atomrakéták indítógombján tartó örökös államfőt pusztán azzal, hogy rámutat: nem kell elviselniük a volt szovjet tagállamok lakóinak, hogy egy dohos, autoritárius rezsimben éljenek. Ha még sikeres is lesz, akkor ez a példa ellenállhatatlanul vonzhatja az oroszokat arra, hogy kövessék. Mert ez ígéri, hogy megszabadulhatnak a gazdasági stagnálástól és a politikai elnyomástól. A Bloomberg cikkírója szerint jó okunk van feltételezni, hogy hosszabb távon ez történhet.