Oroszország egy különálló civilizáció, amelynek jövőjét a genetikai tudományokban és más technológiai fejlesztésekben elért eredményekkel kell megalapozni - idézte Vlagyimir Putyin egy korábbi interjúját a Moscow Times, amelyet csak csak most adtak le az állami televízióban. Lehetetlen biztosítani civilizációnk jövőjét olyan újdonságok átvétele nélkül, mint a mesterséges intelligencia, a genetikai fejlesztések, a vezető nélküli autó vagy a hiperszonikus fegyverek (hogy említsen egyet régi kedvencei közül is) - montda Putyin.

Oroszország nem csupán egy ország, hanem valójában egy különálló civilizáció is - váltott filozófiai hangulatra az államfő. Ha meg akarjuk őrizni ezt a civilizációt, akkor a csúcstechnológiára és a jövőbe mutató fejlesztésekre kell koncentrálnunk. Ezek a technológiák meg megjelentek és láthatóan átalakítják a világot.

Keresik az orosz gént?

Putyin szerint Oroszországnak figyelnie kell azokat az újításokat, amelyek más országokban megjelennek, de soha nem szabad elfelejtenie, hogy megvannak a maga szilárd, önálló alapjai. Alapvető tudományos kutatások, iskolák, mérnökök nélkül soha nem hozhatták volna létre például azokat a  high-tech fegyvereket, amelyekkel egyetlen más ország sem rendelkezik a kerek egy világon - legalábbis egyelőre.

Az interjút azt követően láthatták az orosz nézők, hogy az államfő elnökként részt vett egy a genetikai technológiával foglalkozó értekezleten, amelyen az állami Rosznyefty olajóriás vezérigazgatója adókedvezményt kért azokra a támogatásokra, amelyekkel cége ezen a területen támogatja a kutatásokat. Ezeket a hírek szerint Putyin állítólagos lánya, Maria Voroncova endokrinológus vezeti. A cél a vállalat 350 ezer alkalmazottjának genetikai elemzése. A kormány kétmilliárd dollár különített el még 2018-ban genetikai kutatásokra és 2025-re minden orosz megkaphatja genetikai útlevelét.