"Készek vagyunk segíteni a közösség összes országa lakosságának orosz vakcinával való beoltásában. A Szputnyik V és az EpiVacCorona oltóanyagról van szó, és hamarosan újabbak is megjelennek nálunk" - mondta Putyin.

Kirovban csütörtökön tízezer önkéntes bevonásával megkezdődött az orosz akadémiához tartozó Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejtvakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza. Korábban Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszországban 17 kutatóintézet 26 féle, Covid-19 elleni vakcinán dolgozik.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első, Szputyik V orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mit értett Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki sajtóértekezletén a "light" vakcina alatt, amellyel több embert lehetne átoltani, de rövidebb ideig tartó hatékonysággal.

Gincburg elmondta, hogy ehhez nem kell megváltoztatni a gyártási technológiát, mert arról van szó, hogy a két, háromhetes időközzel beadandó összetevőből álló Szputnyik V-nek csak az első komponensét fogják beadni. Ez önmagában 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

Az akadémikus szerint a védőoltás második komponensének három hónappal később történő beadásával a vakcináció teljes értékűvé válik. A Gamaleja Intézet korábbi közlése szerint a Szputnyik V kétéves immunitást adhat, 91,4 százalékos hatékonysággal.

Sajókommentárok szerint a "light" védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához. A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 552-vel 2 791 220-ra emelkedett, és elérte az ország lakosságának 1,9 százalékát. A napi növekmény 1 százalék, az új esetek 18 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma pénteken 512 997 volt, a halálos áldozatoké 611-gyel 49 762-re, a felépülteké pedig 26 093-mal 2 228 633-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 84,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 539 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 598 900 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.