Putyin elárulta legféltettebb titkát

Árulkodó beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén Vlagyimir Putyin orosz államfő, pózolhatott volna a színpadon, mint egy államfő, meg is próbálta, ám ennél szerényebb teljesítmény jött össze - véli Mark Galeotti politológus professzor.
Komócsin Sándor, 2020. október 4. vasárnap, 19:26
Fotó: AFP

Egy politikusnak az ENSZ közgyűlésén elmondott beszéde lehetőséget ad arra, hogy megmutassa, mekkora művésze a szakmájának. Vannak, akik államférfire veszik figurát, mások szenvedélyesre, ám Vlagyimir Putyin orosz államfő beszéde a világszervezet 75 éves fennállásának tiszteletére tartott eseményen inkább egy csődben lévő személy viselkedésére emlékeztetett, aki meg akarja győzni a hitelezőit, hogy minden rendben van vele - írta Mark Galeotti politológus professzor, Kelet-Európa-szakértő a Moscow Timeson megjelent véleménycikkében.

A beszédben Putyin úgy akarta tálalni saját magát és országát, mint amely erős tagja a nemzetközi közösségnek, ám kilógott a lóláb, mondanivalója valójában arra utal, hogy gyenge nemzete mellett emel szót. Ezt a viselkedést alapozta meg a nyáron, amikor a németországi orosz nagykövetségen keresztül egy 9000 szavas esszé formájában egyfajta útmutatót küldött a német történészeknek arról, hogyan kéne látniuk a második világháborút. Ebben teljes egészében a nyugati hatalmakra hárította a felelősséget a náci Németország felemelkedéséért, elfeledve Sztálin szerepét a háború lehetővé tételében.

Nemzetközi rendszer

A történelem értelmezése annyiban fontos, hogy a második világháború alapozta meg a jelenlegi nemzetközi rendszert, amely magasabbra értékeli Oroszországot mint a Szovjetunió utódát valós súlyánál. Putyinnak tetszik ez a helyzet. Persze ha le lehet nyúlni egy szuverén állam területét, ahogy a Krím félszigettel tette az orosz vezetés, amelyet egy formális népszavazással elcsatoltak Ukrajnától 2014-ben, akkor megsértik ezt a rendet és belefér a szabályszegésbe a politikai ellenfelek megmérgezése, akár más ország területén, de a Putyin szavaiból kiderült, hogy alapjaiban jónak tartja ezt a világrendet.

Arról beszélt ugyani, hogy nem kívánja a Biztonsági Tanács alapvető reformját, amelynek öt állandó tagja (Power5, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország, USA) közül az egyik az ő állama. Figyelembe lehet venni, hogy a világ háromnegyed évszázad alatt lényegesen megváltozott, sokszínűbb lett, ám Moszkva nem támogat olyan reformokat, amelyek érintenék a P5 vétójogát a tanácsban. A Moscow Times publicistája ezt úgy fordítja, hogy a "nagy ötös" mindenkit nagyon szívesen meghallgat, de nem mond le előjogairól.

Putyin valójában kezdeményezte a P5 külön konferenciáját, tudomást sem véve arról, hogy Oroszország a Krím annektálása óta a Nyugat szemében páriává vált, szankciót vannak életben vele szemben, amelyeket Alekszej Navalnij feltételezett megmérgezése miatt újabbak követhetnek. A lényeg az lenne, hogy az elitklubban legyen jelen Oroszország, ami azt üzenné a világnak, hogy még mindig különleges hatalom, hogy a geopolitika számít, és az ilyen ügyekről mindenki vitatkozik, de a kevesek döntenek.

Két malomkő között

Putyint külön bosszantja, hogy a Szovjetunió összeomlása után az USA egyedül maradt a világ színpadán szuperhatalomként, ám ez nem jelenti azt, hogy ne venné észre, hogy az elmúlt években Kína felemelkedésével újra két pólusúvá vált a világ. Az orosz elnök nem említette Kínát, de érezhető volt, hogy beszédírói gondolnak rá. Peking egyszerre szövetségese az oroszoknak a Nyugattal szemben és kihívója a világpolitikai befolyás terén. Moszkva mindenképpen szeretné elkerülni, hogy Oroszország a két behemót között felőrlődjön.

Egyik ötlete a hanyatló orosz befolyás ellensúlyozására a 2016-ben megfogalmazott koncepció, miszerint hozzák létre az eurázsiai társulást, az integrációk integrációját, amely az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedne a szárazföldön és tagja lehetne minden ázsiai és európai ország. Szavakban ez egy pragmatikus, kereskedelmi együttműködésre szerveződött nemzetközi szervezet lenne, ám nyilvánvaló a határok egyszerű lebontása a nagyobb, erősebb országok befolyását növelné.

Konklúzió

Hogyan összegezhetjük ezek után Putyin beszédét? Kiállt a Biztonsági Tanács állandó tagjai, a P5 eddig státusának megőrzése mellett. Úgy tett, mintha a világ számos országának nem problémát jelentene a putyini hatalmi politika, hanem Oroszország csupán békés partnere lenne a világ legtöbb államának. Megoldásokat keresett arra, hogy országa ne szoruljon csapdába az Egyesült Államok és Kína közt őrlődve.

A Moscow Times cikkírója nem tudja, mennyire volt tudatos vagy öntudatlan, de az ENSZ közgyűlés előtt elmondott Putyin-beszéd árulkodó volt. Miközben úgy tálalta Oroszországot, mint amely vezető szerepet játszik a világban kezdve a vakcinakutatástól égészen a kiberháborús fegyverek ellenőrzés alatt tartásáig, valójában csupán kísérletet tett arra, hogy megvédje hanyatlóban lévő nemzetének tekintélyét a világ közvéleménye előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.10.05 11:44

Egy volt KGB-s nyilvános beszédben elárulja magát, ja...és majd elmondja minden gondolatát, mert a politikusok, pláne a diktátorok már csak ilyenek....XXDDDD

Ja biztosan... Az ENSZ jelenlegi felállása nem csak az oroszoknak, hanem a náluk is jelentéktelenebb franciáknak és briteknek is tökéletesen megfelel.Kína és az USA meg mindenképpen odatartozna bármilyen felállás lenne, úgyhogy ők leszarják. Sőt minél kevesebben vannak a belső körben annál jobb nekik, annál könnyebb érvényesíteni az akaratukat.

Az ENSZ jelenlegi formájában idejétmúlt. 1.4 milliárd Indiai, a Világ 3. legnagyobb gazdaságával rendelkező Japán és az őt követő Németország nagyobb beleszólása nélkül ez nem sokat ér. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyetlen ország sem szerepel Afrikából, vagy Latin-Amerikából és a muszlim világból.
A mostani rendszer a 75 évvel ezelőtti világrend leképezése, éppen ezért torz és gyenge is, nem is tud elérni semmit se.
A Palesztin Állam létrehozásáról van ENSZ határozat 70 éve és mi van helyette, élhetnek a saját földjükön modern koncentrációs táborokban, aminek cizelláltan a neve " menekült tábor " Ja így lehet menekült valaki a saját országában. És csodálkoznak, hogy robbantgatnak, meg öngyilkos merényletet csinálnak, holott már a 3. generáció született meg ezekben a táborokban és csak a legidősebbek emlékszenek még arra, hogy milyen volt normális módon élni.
Ukrajna megcsonkítása folyamatban van, de mivel ezt az ENSZ BT egy állandó tagja csinálja ezért az ENSZ csak néz, mint hal a szatyorban. Kína ugyanezt műveli a vele szomszédos, általa " vitatott hovatartozásúnak " mondott szigetvilágban.

Az ENSZ oda tart ahova az elődje a Népszövetség, most egy erőtlen, töketlen valami, ami folyamatosan eljelentéktelenedik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.05 05:37

politológus = szófosás, hablaty
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.04 19:39

Szerintem ez a politológus professzor jó nagy marhaságokat hordott össze.
Putyin kötelezőszerűen ott volt, oszt mitől sziporkázott volna egy számára unalmas bulin?
Majd nézzétek meg november 4-én milyen aktív lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html