Putyin sikerbe csomagolta kínos vereségét

Az Örményország és Azerbajdzsán között kirobbant háborút lezáró tűzszünet ugyan Moszkva közvetítéssel jött létre, ám ez a siker valójában leleplezi a Vlagyimir Putyin államfő nevével fémjelzett orosz rezsim gyengeségét.
Komócsin Sándor, 2020. november 15. vasárnap, 19:03
Fotó: Getty Images

Vajon az Azerbajdzsán és Örményország között orosz közvetítéssel létrejött tűzszünet Moszkva győzelmét jelenti-e? - teszi fel a kérdést Mark Galeotti politológus professzor, a volt szovjet térség szakértője. Ha válasz igen lenne, akkor nem kellene feltenni a költőinek szánt kérdést, mert a hathetes háborút lezáró - vagy legalábbis felfüggesztő - fegyvernyugvás magától értetődően az orosz vezetés sikere lenne, amely többször felszólította a feleket a háború befejezésére, ám eddig hiába.

A megállapodás gyakorlatilag érvényben hagyja azokat a területi nyereségeket, amelyeket az azeri hadsereg az elmúlt hetekben elért. Az örményeknek vissza kellett vonulniuk a Hegyi-Karabah (Nagorno-Karabakh) körüli térségből és a stratégiai fontosságú lacini régióból, amelyen keresztül a Azerbajdzsánban lévő, elszigetelt, örmények lakta régiót és Örményországot összekötő út vezet. Az úgynevezett lacini korridor, amely köldökzsinórként funkcionál, nyitva marad. Ezt közel kétezer orosz békefenntartó katona garantálja.

Örvényországban érhetően nagy elégedetlenség fogadta a hírt, mivel gyakorlatilag rögzíti a katonai vereség nyomán kialakult helyzetet, miközben Ihlam Alijev azerbajdzsáni elnök joggal kürtölhette világgá, hogy az örmények kapituláltak az azeri erők előtt. Mit hozott azonban mindez Moszkvának, amely évszázadok óta érdekszférájának tekinti a Kaukázusnak ezt a térségét?

Egyre kínosabb

Az instabilitás és a Kreml látható vonakodása attól, hogy rendet tegyen a konfliktusban, a hetek múltával egyre kínosabbá vált. Különösen azért, mert Örményországot saját területén is támadás érte, márpedig az ország tagja annak az Oroszország vezette katonai szövetségnek, amely a biztonságát hivatott garantálni.

Még kínosabb volt azonban ennél, hogy Törökország a muszlim közösségre hivatkozva jelentős támogatást nyújtott Azerbajdzsánnak, drónokat bocsátott a rendelkezésére, F-16-os harci repülőgépeket telepített az azeri Gandzsa repülőterére, amivel távol tartotta a harcoktól az örmény légierőt és meg nem erősített hírek szerint Szíriában edződött zsoldosokat is küldött szövetségesének. Ezzel egyértelmű kihívást intézett az orosz regionális hegemóniával szemben.

Moszkva: menekültek tértek vissza a válságövezetbe
Tizenkilenc, visszatérő menekülteket szállító autóbuszt kísértek végig az orosz egységek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő lacsini folyosón - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium, írta az MTI tudósítója. 475 ember, szombaton pedig kilenc autóbusszal 250 ember tért vissza az Azerbajdzsánban található, örmény többségű területre. Az orosz fegyveres erők humanitárius reagálási központjának előőrse szombaton kezdte meg tevékenységét.
Az orosz békefenntartók a minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Hegyi-Karabah területén 25, a tűzszünetet megfigyelő posztot, a lacsini folyó mentén pedig további hét ideiglenes megfigyelőállást hoztak létre. A tárca szerint a fegyvernyugvást a szemben álló felek a demarkációs vonal teljes hosszában betartják.
Az orosz békefenntartó erők, a Nemzetközi Vöröskereszt és a hegyi-karabahi polgári védelem koordinációja mellett folytatódott az elesettek holttesteinek cseréje az örmény és az azeri fegyveres erők között. Hegyi-Karabahban kedden, moszkvai idő szerint 0 órától fegyverszünet lépett életbe az orosz és azeri elnök, illetve az örmény kormányfő közös nyilatkozatát követően.
A megállapodás értelmében az örmény fegyveres erőknek több ütemben területeket kell visszaszolgáltatniuk Azerbajdzsánnak. A Hegyi-Karabahhal határos kelbadzsári régiót a háromoldalú megállapodás értelmében vasárnapig kellett volna elhagyniuk az örmény katonáknak és lakosoknak, de Baku - a távozás logisztikai nehézségeire hivatkozó, orosz közvetítéssel átadott örmény kérésre - tíz nap haladékot adott a számukra. Az azeri fél szerint az agdami régióta korábbi ütemtervnek megfelelően november 20-ig, a lacsinit pedig december 1-ig kell feladniuk az örményeknek.

Győzelemnek látszó vereség

Végül is mit ért el Oroszország, amely papíron a régió hegemón hatalma. Örményország, amely az orosz szövetségre építette biztonságát, kénytelen volt elfogadni a vereséget. Vannak akik szerint Putyin célja a "liberálisnak" minősülő jereváni vezetés pozíciójának aláásása volt, ám az örményeknél olyan nemzeti ügy Hegyi-Karabah, hogy nincs olyan politikus vagy politikai erő, aki jelenleg az örmények védelmezőjét látná Oroszországban.

Azerbajdzsán győzött, amit a tűzszünettel, amely elért pozícióikban hagyta az azeri csapatokat, az oroszok elismertek. Valójában azonban Törökország ért el igazi sikert azzal, hogy komoly befolyásra tett szert a térségben. Alijev a fegyvernyugvás bejelentésekor Putyinról semleges hangon beszélt, miközben "testvérének", Recep Tayyip Erdoganak meleg szavakkal mondott köszönetet.

Hanyatlás

Oroszország a békefenntartó szerepét játszhatja a jövőben a két ország között, ám ez nem tervezett többletköltséggel terheli meg az orosz hadsereg büdzséjét, és úgy kell mélyebben beavatkoznia a helyi ügyekbe, hogy ezzel nem erősíti regionális hatalmi súlyát, hanem csak igyekszik megakadályozni a gyengülését. A dolog Közép-Ázsiára emlékeztet, ahol óriási gazdasági erejére támaszkodva Kína szorítja vissza Oroszországot.

A Moscow Times cikkírója szerint amit Putyin részéről látunk, az sem nem határozott diplomáciai manőverezés, sem nem egy magabiztos hatalom hegemón befolyásának gyakorlása. A hanyatlás menedzselését látjuk, az orosz vezetés vonakodik belefolyni az azeri-örmény konfliktusba, igyekszik elhárítani a károkat, de szövetségeseinek csalódást okoz, ellenfeleit pedig nem rettenti el attól, hogy tovább folytassák előrenyomulásukat. A fegyverek legalább hallgatnak - kérdés, hogy meddig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.19 09:40

Put in, Put out
Békét akarsz, vagy kikezdeni velem? Van gázom, láthatod, ne játszadozz velem!

Vladimir Putin - Putin, Putout (The Unofficial COVID-19 Vaccine Anthem) by Klemen Slakonja
https://www.youtube.com/watch?v=t-wFKNy0MZQ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2020.11.18 21:15

Hihetetlenek ezek az örmények. Tudják magukról, hogy kis nép nagyok gyűrűjében, mégsem törekednek velük jó kapcsolatokra, netalántán szövetségre. és erre időről-időre jól rá is fáznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.16 17:29

@Drug: Putyin keresztény, az örmények keresztények, az azerik moszlimok viszont van olajok. Az örmények most nem az oszmánoktól, hanem az azeriktől nyerik el a második genicidiumukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drug, 2020.11.16 16:18

Az örmény-azeri harcok során leírták a tudósítások, hogy az azeriek sokkal korszerűbb orosz és török fegyverekkel rendelkeznek, mint az örmények. Ezt nyilván az oroszok is tudták, hiszen nagyrészt az ő fegyvereik vannak mindkét oldalon.
Ezen felül a koldusszegény Örményország és a jóval gazdagabb Azerbajdzsán közül feltehetően az utóbbi fontosabb partner az oroszok számára.
Ha az összes esetben, amikor valami orosz szakértő Putyin és Oroszország vereségét,, összeomlását jósolta, vagy rögzítette tényként , Oroszország tényleg vereséget szenvedett volna, már régen nem létezne, csak egy nagy fekete lyuk lenne a helyén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.11.16 13:33

Sok igazság van a cikkben. Az oroszok végignézték egyik legstabilabb, legrégibb szövetségesük katonai bukását, gazdaságilag is nagy csapás ez az örményeknek, hiszen nekik nincs olajuk, nincsenek nagy valutabevételeik, maximum az örmény diaszpóra támogatása. Vagyis az elveszett katonai felszerelés pótlása is nagyon nehéz lesz, nemhogy a haderő fejlesztése.

Semmiben nem segítették az az oroszok az örményeket még fegyverszállítással sem, miközben a törökök fegyvert, zsoldosokat, lőszert és "katonai tanácsadókat " küldtek az azeriek segítségére. Az oroszok tudták, hogy háború lesz hetekkel a konfliktus előtt és mégsem tettek semmit az örmények védelmében.

Az oroszok a végén akkor léptek amikor az örmény hadsereg a hatalmas túlerő miatt az összeomlás szélére került. És akkor is csak annyit tettek, hogy az összeomlást megakadályozták.

Ez csak egy szakasza volt a háborúnak. Azerbajdzsán újratölti a lőszerraktárakat, a katonai győzelem meghozta az önbizalmukat, demográfiailag is sokkal erősebek a kis Örményországnál és ott a hatalmas olaj és gázbevételei amit fegyverkezésre használhat, sokkal több katonát tudnak felfegyverezni. Erdogan Szultán is örül, mert a hazai katasztrofális gazdasági helyzetről elterelte a nép figyelmét az oszmán múltba révedő kisemberek is boldogok.

Az örmények meg megszívták, mint ahogy már annyiszor.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html