Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfőt tárt karokkal fogadták csütörtökön Szerbiában, ahol igen népszerű, mert az emberek még emlékeznek arra, hogy a NATO a jugoszláv polgárháború idején 1999-ben bombázta az országot, majd ezt követően Koszovó kivált Szerbiából, ami olyan sérelmet okozott a társadalomnak, mint a trianoni béke a magyaroknak. Vendéglátója, Alaksandar Vucic szerb elnök az elmúlt években Európa és Oroszország között egyensúlyozott. Putyin utoljára 2014-ben járt Belgrádban - derült ki Guardian beszámolójából.

Az orosz elnök a látogatása előtt adott interjúkban azzal vádolta az USA-t és nyugat-európai szövetségeseit, hogy hatalmi dominanciára törekednek a Nyugat-Balkánon, amivel destabilizálják a régiót. Jelképes gesztusként azok a MiG-29-es harci repülők kísérték az orosz államfő repülőgépét Szerbia felett, amelyeket Oroszországtól vásárolt a szerb hadsereg.

Semleges álláspont

Putyin szerint az EU mesterségesen arra kényszeríti Szerbiát, hogy válasszon Moszkva és Brüsszel között, ám Vucic tavaly azt mondta a Guardiannak adott interjújában, hogy kormányának első számú prioritása a tejes EU-integráció, miközben szoros kapcsolatokat akarnak ápolni az orosz vezetéssel is. Szerbia nem akar csatlakozni a NATO-hoz, katonailag semleges akar maradni.

A felek húsz egyezményről tárgyalnak, A BBC szerint a gazdasági együttműködés középpontjában a gázipari együttműködés bővítése van: a szerb elnök nagyon szeretné, hogy az orosz gáz a török áramlat meghosszabbításával eljutna Szerbiába. Ez a gázvezeték a Fekete-tenger fenekén haladva éri el Törökországot, ahonnan Bulgária érintésével juthat el Szerbiába. A két ország folytatni akarja a katonai és a technológiai együttműködést is.

Nem pont ezt a kutyát kapta, de ilyen fajtát. Forrás: Getty

A szerb elnök orosz kollégája vendégül látásával megerősítheti konzervatív szavazóbázisát, hangsúlyozhatja elkötelezettségét az ország szláv és ortodox keresztény hagyományaihoz annak ellenére, hogy masíroznak az EU felé - véli Guy Delauney a BBC balkáni tudósítója. Diplomáciai szempontból emlékeztetheti uniós partnereit arra, hogy nem vehetik garantáltnak Szerbia lojalitását, amíg az ország nem tagja az uniónak. A belépést 2025-re tervezik. Az orosz vezetőnek önmagában megéri az belgrádi látogatás azért, mert idegesítheti az EU-tagállamokat, amint látják, hogy egy tagjelölt országban vörös szőnyeget terítenek a lába elé.

Tüntetések

A Guardian arról ír, hogy a látogatásnak kínos hátteret ad a Vucic ellen decemberben indult tüntetéssorozat a szerb fővárosban. A tiltakozók kifogásolják, hogy nem érvényesül a jog uralmának elve, illetve korlátozott a sajtó szabadsága. Eközben a vajdasági Szabad Magyar Szó beszámolója szerint óriási demonstrációt szerveznek Putyin tiszteletére. Sajtóértesülések szerint állítólag 70 ezer ember fogja köszönteni Oroszország államfőjét. A látogatás egyébként extra biztonsági intézkedések között történik - ahogy az Vlagyimir Putyin budapesti vizitjein is látható volt.

Vucic feladja a leckét mindazoknak az állam- és kormányfőknek, akik a jövőben vendégül látják az orosz elnököt azzal, hogy egy sarplaninai kölyökkutyát ajándékoz Putyinnak. (Tíz éve Gyurcsány Ferenc akkori magyar miniszterelnök egy pulikutyával lepte meg az orosz vezetőt - a szerk.) A három hónapos kutyát Pasának hívják, az apja a Boza névre hallgat. A szerb elnök nem ragaszkodik hozzá, hogy Putyin megtartsa a cuki ajándék kutya nevét, adhat neki újat tetszése szerint, hallgatni fog rá, hiszen még oly fiatal.