A tárca biztonsági okokra hivatkozva hozta meg a döntést, miután pénteken több ezer tiltakozó rohamozta meg a tbiliszi parlament épületét, ahol nem sokkal korábban orosz parlamenti delegáció tett látogatást (mert orosz képviselők oroszul szólalhattak fel a grúz parlamentben)

. A biztonsági erők megakadályozták, hogy a tiltakozók behatoljanak az épületbe, de az összecsapásokban több mint 200 ember megsérült - írta az MTI-re hivatkozva a portfolio.hu.

Moszkva a történteket az oroszellenesség megnyilvánulásaként értékelte, és Vlagyimir Putyin orosz elnök még pénteken megtiltotta az orosz légitársaságoknak, hogy Grúziába repüljenek.

A grúziai tüntetések egyébként azért robbantak ki, mert a grúzok még emlékeznek arra, hogy Abházia és Dél-Oszétia 2008-ban hathatos orosz katonai segítséggel szakadtak el Grúziától, s váltak Moszkva által elismert független államokká - írta a hvg.hu.

A kaukázusi ország népszerű az orosz turisták körében, és a járatok kiesése elsősorban Grúzia számára jelent majd gazdasági értelemben nagyobb érvágást. Grúz adatok szerint májusban 113 138-an érkeztek Grúziába Oroszországból, 26 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A 2008-ban egymással háborút vívó két ország között 2014-ben állt helyre a közvetlen légiközlekedés, Oroszország és Grúzia között hat légitársaság is üzemeltetett járatokat.