Putyin: Oroszország nem akar gyenge Európát

Vlagyimir Putyin mítosznak nevezte azt az állítást, hogy Oroszország "gyenge Európát akar". Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. június 6. csütörtök, 20:37
Fotó: Getty Images

"Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme" - jelentette ki Putyin az MTI híre szerint.

Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani - mondta egy másik kérdésre válaszolva.

Putyin felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában. A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák - utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai. Moszkvának és Londonnak "félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia".

Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre. Rengeteg más dolgom volt, és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre - hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin Ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.

Az orosz államfő azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük.
Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról. Százszor mondtuk, hogy mi készen állunk erre, de senki sem beszél velünk - mondta, de hozzátette, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetése Donald Trump amerikai elnökkel "bizonyos optimizmusra bátorította". Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország egyoldalúan nem hosszabbítja meg a szerződés hatályát.

Putyin tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba. Nem ártottuk bele magunkat, és nem is fogjuk - jelentette ki, és hozzátette: a kormány nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy kifejezzék a véleményüket az interneten. "Hogy tilthatnánk el ettől őket? Az Egyesült Államokban van ilyen tilalom Oroszországgal kapcsolatban? - kérdezett vissza.

A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról. "A venezuelai válságot a venezuelai népnek kell megoldania a különféle politikai erők párbeszéde, tanácskozása és együttműködése útján" - mondta Putyin. Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába. Vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik. "Nem létesítünk ott semmiféle támaszpontot, és nem küldünk oda katonákat."

HOZZÁSZÓLÁSOK