Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai "köztársaság", Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

A Volodimir Zelenszkijjel való találkozójának lehetőségéről azt mondta, ha létrejön, először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. "Mindenki megszenvedi ezt a konfliktust" - vélekedett. A Kelet-Ukrajnában évek óta zajló viszályt, amelynek eddig hozzávetőleg 13 ezer halottja van.

Az orosz államfő azt mondta, a minszki béketervről akarna eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel. Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert "mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba".

Az ukrán kormányzat rögtön tiltakozott az orosz elnök állampolgársággal kapcsolatos nyilatkozata miatt. A kijevi kormány Európa Tanács melletti állandó képviselője, Dmitro Kuleba a Twitter közösségi oldalon elítélte Vlagyimir Putyin tervét. Szerinte Oroszország "további eszkalációt akar és káoszt Ukrajnában". "Moszkva azon van, hogy minél bonyolultabbá tegye a játékszabályokat" - vélekedett.

Oroszország a héten már bejelentette, hogy egyszerűsített eljárást tesz lehetővé a donyeckieknek és a luhanszkiaknak az orosz állampolgárság megszerzésére.