Putyin arra figyelmeztetett, hogy a járvány csak lelassult, de nem tetőzött.

"Mindent el kell követni a csúcs lesimítása és az úgynevezett platón való áthaladás lerövidítése érdekében, amikor a legtöbb új fertőzést észlelik" - mondta az MTI beszámolója szerint.

A jövő hétig minden régióban készültségbe kell helyezni az összes, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas pótágyat, felkészülve az összes lehetséges forgatókönyv bevezetésére.

Amíg március elején még csak 1,2 millió arcmaszk készült Oroszországban, addig a hónap végére a kapacitás 3,5 millióra, majd 7,5 millióra fog felfutni. Az elnök szerint az ország élő szervezetek fertőtlenítésére használt szerekből önellátó.

Oroszország - amellett, hogy miután a védekezéshez szükséges eszközöket szállított az Egyesült Államokba és Olaszországba - a lélegeztetőgépek gyártásához szükséges nyomás- és légáramérzékelőket szerzett be ezekben az országokban.

"Ez nem egyszerűen egykapus játék, nem egyirányú utca" - mondta.

A koronavírus elleni vakcinával, amikor elkészül, elsősorban az orvosokat és az ápolókat kell majd beoltani.

Oroszországban az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 47 121-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Egy nappal korábban 6060 volt az újonnan azonosított fertőzöttek számának országos növekménye.