Putyin elégedetten nyugtázta a több órás tárgyalását Macronnal, Merkellel és Zelenszkijjel

Elégedetten nyilatkozott a "normandiai négyeknek" a kelet-ukrajnai rendezésről hétfőn megtartott csúcstalálkozója eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz elnök - írja az MTI. Ugyanakkor nem sikerült megállapodni az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 9. hétfő, 22:33
Fotó: AFP - AFP Photo/Brendan SMIALOWSKI

"Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)" - jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée palotában az orosz vezető a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel négyszemközt folytatott megbeszélést követően az MTI szerint.

Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, hogy ukrán hivatali partnerével "jó és gyakorlatias" megbeszélést folytatott.

Az orosz és az ukrán küldöttség azt követően ült le külön tárgyalmi egymással, hogy Putyin, Zelenszkij, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök két és egy negyed órán át tárgyalt egymással.

Az orosz-ukrán megbeszélés a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed óra helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt egymással. A Rosszija 24 tévécsatorna szerint a megbeszélés oroszul zajlott.

Ezt követően a három elnök és a német kancellár munkavacsorára ült össze.

Nincs gázmegállapodás

Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat igazgatója később újságírókkal azt közölte, hogy nem sikerült megállapodnia az ukrán és az orosz félnek a "normandiai négyek" hétfői párizsi csúcstalálkozójának keretében folytatott kétoldalú elnöki megbeszélésen az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról.

Az ukrán-orosz gáztranzitszerződés az év végén lejár, ezért a két országnak addig új megállapodást kellene kötnie. Ukrajna hosszú távú, legalább tíz évre szóló megállapodás megkötésében érdekelt, Oroszország viszont csak egy évre kívánja meghosszabbítani a szerződést.

Vitrenko szavai szerint abban állapodtak meg, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Európai Unió bevonásával.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök párizsi megbeszéléseihez csatlakozott Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter és a Naftohaz igazgatója, valamit orosz kollégáik.

HOZZÁSZÓLÁSOK