Miközben arról jöttek hírek, hogy az Európai Unió újabb szankciók bevezetését tervezi Oroszország ellen, miután a nemzetközi közösség követelése ellenére nem engedik szabadon a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki vezért, Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő egy Szocsi környéki síparadicsomban tartott csúcstalálkozót. A két vezető Európa két olyan rezsimjének élén áll, amelyek az elmúlt fél évben bebörtönözték vagy emigrációba kényszerítették legfontosabb politikai ellenfeleiket és rendőrségük kőkeményen lépett fel az ez ellen tiltakozó békés tüntetőkkel szemben.

A Fekete-tenger szomszédságában lévő síparadicsomban előadott színjátékukkal azonban világos üzenetet küldtek az EU-nak: ugyanolyan keményen elutasítják, hogy az európaiak beleszóljanak a dolgaikba, ahogy azok elutasítják bedurvult rezsimjeiket - értelmezi az orosz-fehérorosz csúcsot Henry Foy, a Financial Times moszkvai tudósítója. A külpolitikai elemzők nem sokat tudtak meg a felek tárgyalásainak részleteiről csak azt derült ki világosan, hogy újra akarják szabályozni jövőbeli kapcsolatrendszerüket.

Némi huzakodás

Putyin el akarja mélyíteni a két ország kapcsolatát, mégpedig Moszkva elképzelései szerint. Lukasenkának égetően szüksége van az orosz befektetésekre és a kereskedelmi együttműködésre, hogy megtarthassa hatalmát, ám vonakodik engedni szuverenitásából. Ebben nem sok újdonság van, ám azt mindketten igyekeztek demonstrálni, milyen jól érzik magukat egymás társaságában síelés vagy jéghokizás közben.

Putyin laza, hétköznapi ruhában fogadta vendégét, mindjárt az elején megjegyezve, hogy a hétköznapi ruházat is azt sugallja, hogy kényelmes körülmények között komoly megbeszéléseket akarnak folytatni. Lukasenka hozzátette ehhez, hogy a lazaság azt is mutatja, hogy egymással közeli kapcsolatban álló felek társalognak. Miután ezt így megbeszélték, kisvártatva síszerkóba bújtak és elindultak egy kisebb lejtőn elöl Putyin, utána Lukasenko, mert a sorrend azért nem mindegy.

Kiszámított előadás

A külvilágnak küldött üzenet az volt, hogy az elmúlt hónapok belpolitikai viharai ellenére mindketten szilárdan tartják a helyüket, és ez ellen senki nem tehet semmit - mondta Marija Rohava, az Oslói Egyetemen dolgozó kutató, a volt szovjet térség szakértője. Miközben mindkettejük országa ellen újabb szankciók léptek életbe, viselkedésük azt mutatja, hogy mit sem törődnek ezzel, élvezik a tél szépségeit, ahogy azt az erejük teljében lévő autokraták szokták tenni.

Putyin viselkedése Lukasenkával szemben éles ellentétben volt azzal, ami legutóbbi, szeptemberi találkozójukat jellemezte. Ez nem sokkal azután volt , hogy a fehérorosz elnököt botrányos körülmények között augusztus elején újraválasztották országa államfőjének, amire válaszul tömegtüntetések törtek ki az eltávolítása érdekében. Akkor Putyin megfeddte kollégáját azért, mert a tiltakozásokra adott durva válaszával kockáztatta saját bukását, aminek nyomán egy Oroszországgal kevésbé barátságos rezsim kerülhetett volna hatalomra Fehéroroszországban.

Most "businesslike" hangulatban Lukasenka arról beszélt, hogy Putyin az a barát, akire az ember számíthat a bajban. Erre az orosz elnök 1,5 milliárd dolláros hitellel kedveskedett minszki kollégájának. Ezzel egyben üzent az illiberális politikusoknak a volt szovjet tagköztársaságokban, Georgiában, Moldovában, Örményországban, sőt ezen túl a török vezetésnek is. Ha esetleg bajuszt akasztanának Európával, és úgy éreznék, hogy Brüsszel cserben hagyta őket, akkor Oroszország anyácskára Vlagyimir Vlagyimiroviccsal az élén bátran számíthatnak.