Veszélybe került Putyin kétharmada, átírják a választási törvényt

Vlagyimir Putyinnak 2024-ben lejár az elnöki mandátuma, ezzel a végére ér az alkotmányban engedélyezett második hatéves elnöki ciklusának. Ám az alkotmányon lehet változtatni.
Domokos László, 2019. július 14. vasárnap, 17:00
Fotó: Reuters

Ehhez azonban még Oroszországban is kétharmados többség szükség. Ez jelenleg adott, de az elmúlt öt évben a Krím megszállása miatt elrendelt szankciók megtették hatásukat: a folyamatosan romló életszínvonal és az elértéktelenedő keresetek miatt mogorvább lakosság már nem rajong olyan egyöntetűen Putyinért és pártjáért - írta a Bloomberg alapján a 444.hu.

A hírügynökség értesülései szerint a Kremlben a választási törvény átírását fontolgatják, hogy a másfél év múlva esedékes választásokon is garantált legyen Putyin kétharmada, így igényei szerint alakíthassák az alkotmányt és maradhasson még elnök, ha úgy akarja.

A jelenlegi ötven százalékról 25 százalékra csökkentenék a pártlistás mandátumok arányát, a képviselők háromnegyedét egyéni körzetekben választanák. Ez pedig - ahogy Magyarországon is többször megtörtént - a legerősebb pártnak kedvez. Ráadásul az egyéni jelöltek akár függetlenként is indulhatnak, ha netán tovább csökkenne az elnöki párt, az Egységes Oroszország népszerűsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK